Stembureaus geopend in Soedan, hoewel winnaar al vaststaat

Verkiezingen Soedan © Reuters

In Soedan zijn de stembussen geopend, al belooft de uitslag geen verrassing te zijn aangezien de oppositie de verkiezingen boycot. President Omar al-Bashir, ’s werelds enige zittende president die wordt verdacht van genocide, zal zichzelf opvolgen.

In Soedan zijn de stembureaus geopend voor de presidents- en parlementsverkiezingen. Drie dagen lang kunnen burgers hun stem uitbrengen, al is de vraag waarom. De uitkomst is namelijk al bekend: de verdeelde oppositie boycot namelijk de verkiezingen, zodat Omar Hassan al-Bashir (Nationale Congres Partij) zichzelf zal opvolgen. Al-Bashir leidt het land, ondanks bloedige burgeroorlogen en een aanklacht bij het Internationaal Strafhof (ICC), al meer dan een kwarteeuw.

Eigenlijk zijn de verkiezingen een herhaling van vijf jaar geleden, meldt het persbureau ANP. ‘Al stond er toen meer op het spel voor al-Bashir. Op dat moment werd hij gezocht door het ICC voor genocide en oorlogsmisdaden in Darfoer en hing een afscheuring van het olierijke Zuid-Soedan boven zijn hoofd.

Arabische Lente

Omar al-Bashir, huidige President van Soedan, werd in 2009 aangeklaagd wegens genocide
Omar al-Bashir, huidige President van Soedan, werd in 2009 aangeklaagd wegens genocide© Reuters

Net zoals in 2010 boycot een deel van de oppositie de verkiezingen. Zij eisen een overgangsregering in plaats van verkiezingen. Daarnaast willen ze vredesakkoorden met de verschillende gewapende groepen die nog steeds actief zijn in het land.

De regeringspartij NCP maakt zich sterk dat de oppositie zich ‘onverantwoord en onpatriottisch’ gedraagt. ‘Het is ik of de chaos’, sprak al-Bashir in aanloop van de verkiezingen. Daarmee verwees hij naar verschillende Arabische landen die na volksopstanden in een hevig conflict zijn verzeild. ‘Sommige inwoners hopen op een scenario als in Syrië, Jemen of Libië. Maar dat zullen wij nooit toestaan.’

Volgens de oppositie is al-Bashir nochtans een groter gevaar voor het land dan de democratie. ‘Er zijn meer doden gevallen in Darfoer, dan tijdens de Arabische lente’, klinkt het.

Vluchtelingen

Hoewel Soedan heel wat natuurlijke rijkdommen, zoals olie en goud herbergt, leeft de helft van de bevolking onder de armoedegrens, blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Daarnaast telt het land een erg hoog aantal interne vluchtelingen. Het conflict in het westen van Darfoer heeft sinds 2004 al minstens 2,7 miljoen mensen doen vluchten.

Volgens de Nationale Kiescommissie (NEC) zijn ruim 13 miljoen kiezers geregistreerd. Dat zijn er minder dan bij de verkiezingen van 2010, maar toen was Zuid-Soedan nog niet onafhankelijk. Ook 15 schijnkandidaten dingen mee naar het presidentschap.(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content