Steeds meer westerlingen tegenover elkaar in Syrië

24/11/14 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:28

Een groeiend aantal Europeanen een Amerikanen sluit zich aan bij groeperingen in Syrië die tegen IS strijden.

Steeds meer westerlingen tegenover elkaar in Syrië

© Facebook

Niet alleen Europese IS-strijders worden volop via het internet gerekruteerd, ook westerse vrijwilligers die de wapens willen opnemen tegen IS, komen op dezelfde manier in Syrië terecht, zo berichtte de Britse krant Observer dit weekend.

De westerlingen worden opgeroepen via de Facebook-community The Lions of Rojava, die vorige maand werd opgezet, om zich bij Koerdische strijders te voegen in hun gevechten tegen IS. 'Rojava' betekent 'het Westen' in het Koerdisch. De website vraagt vrijwilligers om 'de terroristen naar de hel te sturen en de mensheid te redden'.

Ook zouden een aantal Europese motorbendes naar Syrië zijn gereden om het verzet tegen IS te steunen.

Uit foto's die op de pagina worden gepost, lijkt de rekruteringstechniek te werken. Tientallen Britten, vaak met een militaire achtergrond, zouden zich al bij de Koerden hebben aangesloten. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt echter niet te beschikken over precieze aantallen en raadt af om voor eender welk doel naar Syrië af te reizen.

Naar schatting zijn meer dan vijfhonderd Britse jihadisten gaan vechten in Irak en Syrië. De vrees bestaat dat zij mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk kunnen terugkeren om aanslagen te plegen.

Lees meer over:

Onze partners