‘Steeds meer vooraanstaande Republikeinen hebben het gehad met Trump’

© Belga Image

Een jaar na de verkiezing van Donald Trump tot president is de schade aan het imago van de Verenigde Staten groot.

Minder dan een jaar nadat hij tot president van de Verenigde Staten werd verkozen, kreeg Barack Obama in 2009 de Nobelprijs voor de vrede. Na de rampzalige oorlog die George W. Bush in Irak begon, bracht Obama het geloof terug dat internationale dialoog kan werken. In juni 2009 beloofde hij de Arabische wereld tijdens een toespraak in Caïro dat hij een einde zou maken aan de conflicten in het Midden-Oosten. Achteraf bleek dat Obama de verwachtingen niet kon inlossen, die hij in de eerste maanden van zijn presidentschap had gewekt. Maar hij bracht hoop en daarom was die prijs ook niet zo gek.

Een jaar na de verrassing van 8 november 2016 kijkt de wereld onzeker toe hoe Donald Trump met zijn macht omgaat

Minder dan een jaar na de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS ging de Nobelprijs voor de vrede in 2017 naar de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens. Het is moeilijk om in die laureaat geen verwijzing te zien naar het wederzijdse dreigement van Trump en de Noord-Koreaan Kim Jong-un om atoomwapens te gebruiken en naar de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit het akkoord dat de internationale gemeenschap met Iran sloot over de nucleaire politiek van Teheran. Dat akkoord wordt als een belangrijk diplomatiek succes van Obama beschouwd.

Niemand zag in Trump een groot diplomaat. Hij is, zei hij na zijn eedaflegging, president van de VS en niet van de hele wereld. Maar de belangen van de VS zijn uiteindelijk toch te veel met die van de rest van de wereld verweven om zich uit die wereld terug te trekken en toch de rol van grootste supermacht te blijven spelen. Begin juli had Trump het in een toespraak in Warschau niet meer alleen over America First, maar over de hele westerse beschaving die moet worden gered. Hij zei ook dat de bondgenoten op twee oren mogen slapen: de VS zullen hun verplichtingen nakomen. Alleen was het zaadje van de twijfel tegen die tijd gezaaid.

Er wordt nog altijd onderzocht of het campagneteam van Trump de verkiezingen vorig jaar niet met steun van Rusland heeft gemanipuleerd. Ondertussen hebben steeds meer vooraanstaande Republikeinen het met hun president gehad. Senator Bob Corker waarschuwt dat Trump niet zal aarzelen om een derde wereldoorlog te beginnen. Voormalig burgemeester Michael Bloomberg van New York noemde de verkiezing van Trump de domste beslissing van een land ooit. Washington zoekt niet meer naar dialoog, maar dreigt en scheldt. Een jaar na de verrassing van 8 november 2016 kijkt de wereld onzeker toe hoe Donald Trump met zijn macht omgaat. Voor een Nobelprijs zal hij niet gauw in aanmerking komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content