Steeds meer mensen moeten op de vlucht

19/06/13 om 02:32 - Bijgewerkt om 02:32

Vorig jaar zijn wereldwijd 45,2 miljoen mensen moeten vluchten. Dat zijn er bijna drie miljoen meer dan in 2011 en het is ook het hoogste aantal sinds 1994.

Steeds meer mensen moeten op de vlucht

© Reuters

Dat staat te lezen in het jaarlijkse Global Trends-rapport van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. De crisis in Syrië is de voornaamste nieuwe factor.

Het Global Trends-rapport beschrijft vluchtbewegingen in 2012 en gebruikt als basis de data van overheden, ngo-partners en UNHCR zelf. Onder de 45,2 miljoen bevinden zich 15,4 miljoen vluchtelingen, 937.000 asielzoekers en 28,8 miljoen ontheemden (mensen die in hun eigen land op de vlucht zijn).

Alarmerende trends

De belangrijkste reden om te vluchten, is opnieuw oorlog. Ruim 55 procent van de vluchtelingen in UNHCR's rapport komt uit vijf door oorlog getroffen landen, namelijk Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië en Soedan. In het rapport zijn ook nieuwe vluchtbewegingen in kaart gebracht, zoals bijvoorbeeld van Mali naar de Democratische Republiek Congo.

UNHCR ziet een aantal alarmerende trends in het rapport. Eén daarvan is de snelheid waarmee het aantal mensen op de vlucht toeneemt. "In 2012 werden ongeveer 7,6 miljoen mensen uit hun huizen verdreven. Daarvan vluchtten 1,1 miljoen de grenzen over, de rest bleef in eigen land. Dit komt neer op 1 nieuwe vluchteling of ontheemde per 4,1 seconden", luidt het.

81 procent vlucht naar arme landen

Voorts valt ook de de kloof op tussen rijkere en armere landen die vluchtelingen opvangen: in totaal bevindt 81% van de vluchtelingen wereldwijd zich in ontwikkelingslanden. Tien jaar geleden was dat nog 70 pct.

Ongeveer 46% van alle vluchtelingen zijn kinderen jonger dan 18 jaar. Bovendien is in 2012 een recordaantal -21.300- asielaanvragen ingediend door kinderen zonder begeleiding of gescheiden van hun ouders. Dat is het hoogste aantal niet-begeleide minderjarige asielzoekers dat UNHCR ooit registreerde. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners