Steeds meer kinderen onder asielzoekers

01/12/15 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:42

Alleen al in oktober was een op de drie vluchtelingen die aan de grens tussen Griekenland en Macedonië geregistreerd werd minderjarig.

Steeds meer kinderen onder asielzoekers

Enkele vluchtelingen komen aan in Lesbos © REUTERS

Nooit eerder zijn er zoveel kinderen op de vlucht naar Europa. Alleen al in oktober was een op de drie vluchtelingen die aan de grens tussen Griekenland en Macedonië geregistreerd werd minderjarig. Dat zegt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, in Genève.

In juni waren slechts tien procent van de asielzoekers kinderen. Het gemiddelde aandeel kinderen in heel 2015 is inmiddels verdubbeld tot twintig procent. Ook het aantal niet-begeleide minderjarigen neemt toe.

Middellandse Zee

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) laat intussen weten dat het aantal vluchtelingen dat sinds januari naar Europa probeerde te komen via de Middellandse Zee inmiddels gestegen is tot meer dan 870.000.

Bijna een derde van de meer dan 3.600 vluchtelingen die sinds begin 2015 in de Middellandse Zee zijn omgekomen waren volgens Unicef en de IOM meisjes en jongens niet ouder dan zeventien jaar. Vijf procent was zelfs geen twee jaar. (Belga/AVE)

Onze partners