'Steeds meer Belgische jongeren voegen zich bij IS' (OCAD)

29/08/14 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:41

Het aantal Belgische jongeren dat vertrekt naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS), neemt toe. Dat meldt het OCAD, het overkoepelende antiterreurorgaan in België.

'Steeds meer Belgische jongeren voegen zich bij IS' (OCAD)

IS-strijders © Reuters

De aantrekkingskracht van de Islamtische Staat wordt steeds groter bij Belgische jongeren. De afgelopen maanden is het aantal Belgische jongeren dat vertrek om bij de terreurgroep te gaan vechten, aanzienlijk gestegen, meldt het OCAD, het overkoepelende antiterreurorgaan in België. Dat schrijft deredactie.be.

Volgens het OCAD zouden de laatste maand meer dan 10 personen vertrokken zijn. Al blijft het erg moeilijk om een volledig cijfer te geven. Het is niet met honderd procent te achterhalen of iemand die vertrekt ook daadwerkelijk Syrië of Irak bereikt. De cijfers van het OCAD dateren overigens van twee weken geleden, dus voor de beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley viraal gingen.

Amokmakers

Eerder liet aftredend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al verstaan dat sinds de uitroeping van de Islamitische Staat (IS) uit heel Europa meer jihadi's zijn vertrokken richting het kalifaat. Volgens Reynders moet de strijd tegen radicalisering de prioriteit van de veiligheidspolitiek worden.

"Concrete cijfers van de afgelopen zes maanden heb nog niet, maar ik denk wel dat het profiel van de vertrekkers sterk gewijzigd is", aldus Rik Coolsaet. "De propagandaoorlog van IS is niets voor niets geweest zodat het nu vooral amokmakers zijn die richting Syrië en Irak vertrekken."

Lees meer over:

Onze partners