Stamleden ontdekken massagraf in Syrië

17/12/14 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:31

In de Syrische provincie Deir Ezzor bij Irak werd een massagraf met meer dan 230 slachtoffers van Islamitische Staat (IS) ontdekt. Het gaat om leden van de Shaitat-stam, die zo sinds de opmars van IS al meer dan 900 leden verloren is.

Stamleden ontdekken massagraf in Syrië

Syrië: kinderen spelen in de puinhoop die eens de stad Homs was. © REUTERS

De lichamen van 230 mensen vermoord door Islamitische Staat (IS) werden door familieleden teruggevonden in een massagraf in de Syrische provincie Deir Ezzor bij Irak. De ontdekking brengt het dodental onder de Shaitat-stam sinds de opmars van IS zo tot boven de 900. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gemeld.

Burgerslachtoffers

'Uit betrouwbare bron weten we dat meer dan 230 lichamen gevonden werden in een massagraf in de woestijn bij Al-Kashkiyeh in het oosten van Deir Ezzor', aldus de organisatie volgens Agence France-Presse.

Het gaat voornamelijk om burgerslachtoffers. Velen onder hen zouden in koelen bloede zijn geëxecuteerd nadat de stam zich verzette tegen IS, die rivaliserende jihadisten en rebellen uit de regio verjaagd had.

Honderden nog vermist

Nadat IS de regio overnam, raakten vele stamleden maandenlang ontheemd. Het was op hun terugkeer naar de dorpen dat ze het massagraf ontdekten.

Die terugkeer werd hen toegezegd door IS zolang de stamleden de avondklok en het verbod op bijeenkomsten en wapens naleven. Wie zich tegen de terreurbeweging verzet, wordt volgens de jihadistische regelgeving als ketter beschouwd en geëxecuteerd, meldt AFP.

Honderden Shaitat-stamleden blijven vermist, aldus het Observatorium dat zijn informatie haalt bij een uitgebreid netwerk van activisten, dokters en militaire bronnen aan alle zijden binnen het Syrische conflict.

IS controleert ondertussen grote zones in het noorden en oosten van Syrië, naast de bezette gebieden in het buurland Irak.

Onze partners