Staatsgreep in Thailand: leger schort grondwet op en stelt avondklok in

© Reuters

In Thailand heeft het leger de macht gegrepen. De grondwet van het land is opgeschort en in heel het land is een avondklok van kracht.

De militaire staatsgreep komt er na maandenlang politiek tumult. De verzoeningsgesprekken tussen de politieke kampen die met mekaar overhoop liggen, zijn mislukt. Dat deelde militair bevelhebber Prayuth Chan-O-Cha mee in een op televisie uitgezonden toespraak.

Een buitenparlementaire oppositie tracht de regering sinds november met massaal protest en blokkades op de knieën te krijgen. Prayuth had dinsdag al de krijgswet afgekondigd. Hij had woensdag en donderdag tevergeefs geprobeerd de ruziënde politieke kampen tot compromissen en een eensgezinde oplossing voor de politieke toekomst te bewegen. De regering hield vast aan zo spoedig mogelijk nieuwe verkiezingen, de oppositie wilde een onverkozen Raad, die de regeringszaken moest overnemen.

Grondwet opgeschort

Na de staatsgreep heeft het leger de grondwet van het land buiten werking gesteld.

De beslissing telt niet voor grondwetsartikel 2. Daarin wordt gestipuleerd dat Thailand een democratie is en de koning het staatshoofd. De grondwet is sinds 2007 van kracht.

Avondklok

Ook de avondklok werd ingesteld. Die geldt van 22.00 tot 05.00 uur in heel het land.

Ook de dinsdag afgekondigde krijgswet blijft van kracht. Dat laat gewapende soldaten toe, demonstraties te stoppen en mensen zonder arrestatiebevel op te pakken.

Premier duikt onder

De huidige Thaise regeringsleider Niwatthamrong Boonsongpaisan is ondergedoken. De Amerikaanse ambassade weerlegde via Twitter geruchten dat hij naar de diplomatieke vertegenwoordiging van de VS zou gevlucht zijn.

Niwatthamrong was pas goed twee weken in functie. De regeringspartij benoemde hem tot premier nadat het Constitutioneel Hof de verkozen regeringsleidster Yingluck Shinawatra op 7 mei wegens schending van de grondwet had afgezet.

Reisadvies

De legerleiding maande de bevolking aan tot kalmte. Tegelijkertijd werd ‘de bescherming van alle buitenlanders in Thailand’ gegarandeerd.

Buitenlandse Zaken in Brussel raadt landgenoten aan ten zeerste waakzaam te blijven, het nieuws nauwgezet te volgen, plaatsen waar er protestacties of samenkomsten gaande zijn te mijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. De ambassade blijft open en verzekert de normale dienstverlening.

Het openbaar leven in Bangkok verloopt nog steeds normaal; er is wel al aanzienlijke verkeershinder. Dat geldt ook voor de wegen naar de beide luchthavens van de Thaise hoofdstad. ‘Reizigers worden daarom aangeraden voldoende tijd te nemen voor transfers in en rond Bangkok’.

Op de luchthaven Suvarnabhumi is er normale bedrijvigheid. Nationale en internationale vluchten zijn zonder beperkingen mogelijk. Wegens de avondklok moeten reizigers ten laatste om 22.00 uur op de luchthaven te zijn. (Belga/TE/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content