Staat van beleg in Thailand: Troepen ingezet in Bangkok

20/05/14 om 05:48 - Bijgewerkt om 05:48

Het leger in Thailand heeft soldaten ingezet in de straten van Bangkok nadat het eerder de staat van beleg afkondigde in het land.

Staat van beleg in Thailand: Troepen ingezet in Bangkok

Thaise soldaten nemen posities in in het centrum van Bangkok. © REUTERS

De media zullen gecensureerd worden "in het belang van de nationale veiligheid", heeft de legerchef gezegd in een verklaring op televisie- en radiozenders. "Het leger verbiedt alle media om verslag uit te brengen of informatie en fotomateriaal te verspreiden die de nationale veiligheid kunnen schaden", aldus generaal Prayut Chan-O-Cha.

Gewapende soldaten hebben met militaire voertuigen posities ingenomen in de handelswijk, die van de hotels en nabij de televisiestations.

Politieke crisis

Het leger kondigde dinsdag de noodtoestand af na maanden van politieke crisis en antiregeringsbetogingen, waarbij 28 mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten.

De staat van beleg heeft tot doel om "de vrede en openbare orde te doen weerkeren" en is "geen staatsgreep", werd aangekondigd op een televisiezender die in handen is van de militairen.

'Grote ongerustheid'

Het leger in Thailand had er donderdag mee gedreigd om tussenbeide te komen in de crisis, nadat drie manifestanten gedood werden bij een granaataanval in Bangkok.

De Japanse regering heeft ondertussen met "grote ongerustheid" gereageerd op de gebeurtenissen in Thailand. "We roepen alle betrokken partijen op om tot een vreedzame oplossing te komen voor de politieke onrust", aldus een woordvoerder van de Japanse regering. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners