Staat Frankrijk aan de vooravond van een nieuw tijdperk?

20/03/15 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:29

Frankrijk trekt zondag naar de stembus voor de eerste ronde van de departementsverkiezingen. Extreemrechts heeft de wind in de zeilen, de socialistische regering en de andere traditionele partijen scoren steeds slechter.

Staat Frankrijk aan de vooravond van een nieuw tijdperk?

© Reuters

Zo'n 4.108 departementsraadsleden worden in 98 departementsraden verkozen voor zes jaar. Slechts een handvol departementen, onder meer Parijs, doet niet mee.

De laatste peilingen geven het Front national (FN) van Marine Le Pen net iets meer stemmen (34 pct) dan het centrumrechtse blok en de linkse partijen. Van deze laatste scoort de Parti Socialiste (PS) van president François Hollande net geen 20 procent. Een groot deel van de huidige departementsraden wordt nu nog geleid door links, een nederlaag kondigt zich dus aan.

De UMP van Nicolas Sarkozy, die een alliantie gesmeed heeft met de centrumrechtse UDI, zal een tegenstander van formaat worden van het FN.

Man en vrouw

De verkiezingen gebeuren in twee rondes: een op 22 maart en een op 29 maart. Opvallend: de politici moeten zich kandidaat stellen in zogenaamde "binômes", duo's van een man en een vrouw. Een duo dat meer dan de helft van de stemmen in zijn kanton behaalt en minstens een kwart van de ingeschreven kiezers vertegenwoordigt, is verkozen in de eerste ronde.

De binômes die minstens een achtste van de kiezers achter zich kunnen scharen of de twee duo's die de meeste stemmen behalen in hun kanton, mogen deelnemen aan de tweede ronde op zondag 29 maart. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners