Staakt-het-vuren van kracht in Jemen

15/12/15 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:48

In Jemen is een staakt-het-vuren van kracht gegaan. Het bestand valt samen met vredesgesprekken onder toezicht van de VN in Zwitserland.

Staakt-het-vuren van kracht in Jemen

De rookpluim na een ander recent Saudisch bombardement, dit in de buurt van hoofdstad Sanaa © REUTERS

In Jemen is dinsdag om 12 uur lokale tijd (10 uur Belgische tijd) een staakt-het-vuren van kracht gegaan. Dat kondigde de Arabische militaire coalitie aan, die onder leiding van Saudi-Arabië tussenbeide komt in het land.

Het bestand valt samen met vredesgesprekken onder toezicht van de VN in Zwitserland. De VN-bemiddelaar Ismaïl Ould Cheikh Ahmed kondigde 'het begin van de staking van de vijandigheden in Jemen' aan. Hij noemde dat een 'kritieke eerste etappe' om een 'duurzame vrede.'

Volgens de VN-woordvoerder Ahmed Fawzy zijn onderhandelaars van de regering van president Abd Rabu Mansour Hadi en de rivaliserende houthi-rebellen aangekomen voor de gesprekken.

Humanitaire ramp

Volgens de Saudische brigadier generaal Ahmed Assiri, woordvoerder van de Arabische coalitie die de sjiitische rebellen bestrijdt, begon het bestand op het voorziene uur. Ondanks dat staakt-het-vuren, was sporadisch nog wapengeweld te horen.

Sinds maart bombardeert de coalitie stellingen van de rebellen, die grote delen van het land in handen hebben, zoals de hoofdstad Sanaa. In juni zijn er op initiatief van de VN al eens vredesgesprekken gehouden, maar die hebben toen niet geleid tot een oplossing voor het al maanden aanslepende conflict. Het geweld leidt tot een humanitaire ramp in het straatarme land. (Belga/AVE)

Onze partners