Staakt-het-vuren in Syrië: Veiligheidsraad stemt zaterdag over Turks-Russisch voorstel

© REUTERS

De landen willen een verlenging breiden aan het huidige staakt-het-vuren.

Sinds middernacht is in Syrië een staakt-het-vuren van kracht. De wapenstilstand wordt aan oppositiezijde gesteund door zeven groepen, die samen meer dan 60.000 soldaten tellen, maar geldt niet voor terreurgroepen zoals Islamitische Staat en het voormalige al-Nusrafront. De onderhandelingen werden geleid door Rusland en Turkije.

Binnen de VN-veiligheidsraad heeft nu Rusland een resolutie op tafel gelegd die steun geeft aan het Russisch-Turkse plan voor een nieuw staakt-het-vuren en voor het opstarten van vredesgesprekken in Astana eind volgende maand. De Russen hopen dat er zaterdag over de tekst gestemd kan worden.

Volgens de Russische ambassadeur bij de VN Vitali Tsjoerkin is de tekst vrijdag achter gesloten deuren bestudeerd. Verschillende landen zouden verbeterignen hebben voorgesteld en Rusland zou de tekst de komende uren bijsturen. ‘We hopen die morgen unaniem te kunnen goedkeuren’, zei Tsjoerkin.

De resolutie zou niet in conflict komen met de gesprekken die Staffan de Mistura, bemiddelaar voor de VN in Syrië, op 8 februari in Genève wil houden.

Met het huidige staakt-het-vuren hopen de partijen een einde te kunnen maken aan de Syrische burgeroorlog, die sinds 2011 al minstens aan 310.000 mensen het leven heeft gekost en miljoenen mensen op de vlucht heeft gejaagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content