Sri Lanka sluit vluchtelingenkampen

25/09/12 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Sri Lanka heeft drie jaar na de burgeroorlog officieel de vluchtelingenkampen gesloten. Tijdens de Tamil-opstanden verbleven er zo'n 300.000 mensen.

Sri Lanka sluit vluchtelingenkampen

© AFP

Het Aziatische eiland Sri Lanka heeft drie jaar na het beëindigen van de burgeroorlog officieel de vluchtelingenkampen gesloten. Tijdens de Tamil-opstanden verbleven er zo'n 300.000 mensen.

De laatste 361 gezinnen hebben het kamp Menik in het district Vavuniya in het noorden van het eiland verlaten. Dat laat legerwoordvoerder Ruwan Wanigasekera weten. Vorig jaar al is een groot deel van de bewoners teruggekeerd naar hun dorpen. Recentelijk zijn alle dorpen uit de omgeving volledig ontmijnd.

Tamil Tijgers

Het conflict tussen de Tamils en de Singalezen heeft volgens de VN aan zowat 100.000 mensen het leven gekost. De Tamils maken minder dan tien procent uit van de Singalese bevolking. Al sinds oudsher wonen de twee etnische groepen op het eiland. Beide groepen zijn afkomstig van India. De Singalezen hebben de oversteek in de zesde eeuw voor Christus gemaakt, de Tamils in de veertiende eeuw na Christus.

In 1948 is Sri Lanka onafhankelijk geworden na anderhalve eeuw Britse overheersing. Enkele pro-Singalese wetten hebben de Tamil-invloed in de politiek zo klein mogelijk gemaakt. Dit beleid heeft er voor gezorgd dat de Tamils zich benadeeld zagen. Hierdoor is er een natiebewustzijn ontstaan.

De roep om een eigen natie groeide. In 1976 werd The Liberation Tigers of Tamil Eelam opgericht, beter bekend onder de naam Tamil Tijgers. Een periode van terreur vangt aan. De verbanning van TULF, de Tamil-partij, uit het Singalese parlement in 1982 wordt gezien als het begin van de burgeroorlog.

Staakt-het-vuren

Na Noorse bemiddeling in 2002, dertig jaar na aanvang van de burgeroorlog, is tot een staakt-het-vuren gekomen. Sindsdien hebben beide partijen onderhandeld. De vernietiging van gebouwen en infrastructuur door de tsunami van 2004 heeft het geweld echter weer doen oplaaien.

Op 2 januari 2009 hebben Singalese troepen de stad Kilinochchi, de officieuze Tamil-hoofdstad veroverd. Op 17 mei van hetzelfde jaar zijn de laatste Tamil Tijgers tot overgave gegaan. Drie jaar lang is men bezig geweest met de wederopbouw van het land zodat de gevluchte burgers terug naar huis zouden kunnen. (Belga/CS)

Lees meer over:

Onze partners