‘Spijtig dat Obama meedoet aan mode om Afrikanen de les te spellen’

Barack Obama spreekt Afrikaanse Unie (AU) toe © Reuters

De woordvoerder van de Congolese regering is niet opgezet met de uitspraken van Barack Obama. De Amerikaanse president hekelde Afrikaanse leiders die zich vastklampen aan de macht.

De toespraak die de Amerikaanse president Barack Obama gehouden heeft op de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is niet in goede aarde gevallen bij Lambert Mende, woordvoerder van de Congolese regering. Obama had daar de Afrikaanse leiders gehekeld die zich aan de macht willen vastklampen, zonder echter Joseph Kabila met naam te noemen.

In een interview met Jeune Afrique noemt Mende Obama een ‘moraalridder’. Enkele maanden geleden toonde Mende zich ook ontstemd over de uitspraken van de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) in Kinshasa. Hij had De Croo toen een ‘nieuwe De Gucht’ genoemd.

‘Les spellen’

Moeten we Obama in herinnering brengen dat Roosevelt vier keer tot president werd verkozen

Lambert Mende, woordvoerder Congolese regering

Obama had gezegd dat Afrikaanse leiders die zich aan de macht vastklampen de democratische vooruitgang op het continent in gevaar brengen. ‘Niemand zou president voor het leven mogen zijn’, vindt Obama, die eraan herinnerde dat het einde van zijn tweede mandaat in zicht komt.

Mende zegt altijd ‘dit soort uitspraken’ te horen van westerse leiders. ‘Ze leven in het verleden en nemen ons voor kinderen. We hebben onze twijfels bij deze slechte gewoonte om ons de les te spellen. Moeten we Obama in herinnering brengen dat Roosevelt vier keer tot president werd verkozen?’ Dat de Amerikaanse grondwet sinds 1947 een maximum van twee termijnen oplegt, vermeldt Mende niet.

Trots

De woordvoerder zegt zich echter niet aangesproken te voelen door de woorden van de Amerikaanse president. ‘President Kabila heeft nooit gezegd dat hij de grondwet wil aanpassen, enkel de oppositie zegt dat’, aldus Mende, die er fijntjes aan toevoegt dat de Afrikaanse presidenten die het langst aan de macht waren, zoals Mobutu in Congo, dat konden doen dankzij de steun van de Amerikanen.

Barack Obama
Barack Obama© Belga Image

Toch deelt hij andere bezorgdheden van Obama wel. ‘Vooral over corruptie en vrouwenrechten’, zegt Mende. ‘Eigenlijk zijn we heel trots op Barack Obama, deze Amerikaanse president die de zoon is van een Afrikaan. Jammer genoeg doet hij mee aan de mode om Afrikanen de les te spellen, en dat appreciëren we niet.’

Obama was de eerste Amerikaanse president die de Afrikaanse Unie toesprak, en maakte van de gelegenheid gebruik om ook te wijzen op het belang van de aanpak van de ‘kanker van corruptie’. Volgens Obama neemt corruptie geld weg van ontwikkeling. Hij schat dat het gaat om ‘miljarden dollars’, dat anders gebruikt zou kunnen worden om scholen en ziekenhuizen te bouwen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content