Spelregels Europees burgerinitiatief goedgekeurd

Na de lidstaten van de Europese Unie heeft nu ook het Europees Parlement het initiatief goedgekeurd.

De Europese lidstaten krijgen één jaar de tijd om de regels over het nieuwe Europese burgerinitiatief in nationale wetgeving om te zetten. Eind volgend jaar zouden bijgevolg de eerste initiatieven mogelijk moeten zijn.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie bereikten eind november een princiepsakkoord over het burgerinitiatief.

Dat geeft inwoners van de Europese Unie de mogelijkheid om de Europese Commissie wetgeving te doen voorleggen over het thema dat zij op tafel leggen. Voorwaarde is dat ze minstens één miljoen handtekeningen verzamelen.

Intussen hebben zowel de Europese lidstaten als het Europees Parlement de spelregels van het nieuwe initiatief goedgekeurd.

Zeven lidstaten

Burgers uit minstens zeven lidstaten die een voorstel op de Europese agenda willen plaatsen moeten zich aanmelden bij de Europese Commissie.

Nadien krijgen ze één jaar tijd om één miljoen handtekeningen te verzamelen in minstens zeven lidstaten. De Europese Commissie moet vervolgens argumenteren waarom ze het wetsvoorstel al dan niet overneemt.

In totaal moeten er dus één miljoen handtekeningen verzameld worden, maar de initiatiefnemers moeten ook in elke lidstaat een minimaal aantal handtekeningen vergaren. Voor België gaat het om 16.500 handtekeningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content