Speechschrijver Obama wordt Hollywoodscenarist

07/02/13 om 04:39 - Bijgewerkt om 04:39

Jon Favreau, de auteur van heel wat gevleugelde toespraken van VS-president Barack Obama, verlaat het Witte Huis. Hij wil zijn kans wagen in Hollywood. Daarmee is Obama zijn 'gedachtenlezer' kwijt.

Speechschrijver Obama wordt Hollywoodscenarist

© Reuters

Jon Favreau is altijd al een van de meest opmerkelijke figuren geweest in de entourage van president Obama. Favreau (31) was piepjong toen hij tijdens de presidentscampagne van 2008 aan boord kwam. Toch wierp hij zich op als één van Obama's vertrouwensfiguren. Favreau hield mee de pen vast voor zowat alle grote toespraken van de president.

Obama zelf noemt Favreau zelf zijn 'gedachtenlezer'. Om zich Obama's stem eigen te maken, leerde Favreau diens speech op de democratische conventie in 2004 - degene die van de zwarte deelstaatssenator uit Illinois een nationale ster maakte - helemaal uit zijn hoofd. Hij las ook meermaals Obama's autobiografische boek 'Dreams from my father' en bestudeerde al Obama's tics en spraakpatronen tot in de puntjes.

Hillary bij de borsten

Favreau werd ook zelf een ster in Washington. Hij gaat uit met modellen en actrices en duikt steevast op in de lijstjes van met sinvleodrijke jonge Amerikanen.

Dat wil echter niet zeggen dat Favreau niet onbesproken is . In 2008 zorgde hij voor een relletje toen een foto opdook die toonde hoe hij op een feestje voor Obama's voorverkiezingsoverwinning een kartonnen beeltenis van concurrente Hillary Clinton bij de borsten greep.

In 2010 lekte een foto waarop Favreau in zijn blote bast drinkspelletjes stond te spelen in een bar in het sjieke Georgetown, vlak buiten Washington. Terzelfdertijd spuwde het gezonken booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico miljoenen liters ruw olie uit.

Naamgenoot

Favreau is niet de eerste Obama-getrouwe die Hollywood opzoekt. In de VS ging zopas '1600 Penn' in première, een serie over het Witte Huis die mede geschreven werd oor Jon Lovett, een ander lid van Obama's toesprakenschrijversteam.

Merkwaardig: er loopt in Hollywood al een Jon Favreau rond: d regisseur/acteur die onder andere bekend is van de films 'Iron man' en 'Cowboys & Aliens' en televisieseries als 'Seinfeld' en 'Friends'.

Bloemlezing: Jon Favreau in Obama's woorden

"For now decisions are upon us, and we cannot afford delay. We cannot mistake absolutism for principle, or substitute spectacle for politics, or treat name-calling as reasoned debate." (Op de presidentiële inauguratie, twee weken terug)

"The path we offer may be harder, but it leads to a better place. And I'm asking you to choose that future." (Obama's aanvaardingsspeech op de Democratische Conventie in 2012)

"Starting today, we must pick ourselves up, dust ourselves off, and begin again the work of remaking America." (Op de inauguratie in 2009)

"Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we've been waiting for. We are the change that we seek." (Obama eist de overwinning op in de Democratische voorverkiezingen in 2008)

"Years from now, you'll look back and you'll say that this was the moment, this was the place where America remembered what it means to hope. For many months, we've been teased, even derided for talking about hope. But we always knew that hope is not blind optimism. It's not ignoring the enormity of the tasks ahead or the roadblocks that stand in our path." (Na Obama's winst in zijn allereerste voorverkiezingen, op 3 januari 2008 in Iowa)

Onze partners