Speech Ahmadinejad voor VN doet zaal weer leeglopen

24/09/10 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad beschuldigde de Amerikaanse overheid van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001.

Speech Ahmadinejad voor VN doet zaal weer leeglopen

© EPA

In zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN in New York heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad de Amerikaanse overheid beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001. Verschillende westerse delegaties verlieten daarop de zaal.

De Amerikaanse delegatie stapte als eerste op, en werd gevolgd door alle EU-landen, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Costa Rica.

"Georkestreerd" "Sommige segmenten van de Amerikaanse regering hebben de aanslagen georkestreerd om de tanende economie en greep op het Midden-Oosten te doen heropleven", zei Ahmadinejad.

"Na de aanslagen", aldus de Iraanse president, "werd de propagandamachine in stelling gebracht om de wereld te mobiliseren tegen het enorme gevaar, het terrorisme. De enige manier waarop de wereld kon gered worden, was door troepen in Afghanistan te ontplooien."

VN

Ook de VN ontsnapte niet aan de toorn van Ahmadinejad, die het had over de "oneerlijke structuur" van de organisatie.

Met name het vetorecht voor de vijf grootmachten (VS, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, China) is hem een doorn in het oog. "De macht is geconcentreerd in de Veiligheidsraad, waardoor de Algemene Vergadering wordt gemarginaliseerd".

De toespraak van Mahmoud Ahmadinejad:

Lees meer over:

Onze partners