Specialisten scannen hersenen Breivik

20/10/11 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

De Noorse moordenaar Anders Behring Breivik gaat akkoord met een onderzoek van zijn hersenen.

Specialisten scannen hersenen Breivik

© Reuters

Specialisten gaan de hersenen van de 32-jarige Breivik aan een onderzoek onderwerpen. Ze zullen daarbij gebruik maken van de modernste scantechniek.

Woensdag raakte al bekend dat de psychiaters die zich moeten uitspreken over de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van Breivik, een maand meer tijd gekregen hebben om hun conclusies in te dienen.

De twee psychiaters moeten bepalen of Breivik psychotisch is.

Aanvankelijk moesten de twee experts, Synne Soerheim en Torgeir Husby, voor 1 november hun rapport kwamen overeen dat de deskundigen vier weken meer tijd krijgen over de geestelijke toestand van Breivik indienen, maar de verdediging en het openbaar ministerie. Nu moet het document voor 30 november binnen zijn. Dan kunnen daar dus ook de neurologische resultaten bijgevoegd worden.

2.000 journalisten
Breivik zit in de cel in afwachting van zijn proces. Hij heeft al bekend dat hij afgelopen zomer een autobom in het centrum van Oslo tot ontploffing bracht, en dat hij vervolgens een bloedbad aanrichtte op een bijeenkomst van jongeren op het eiland Utoya, op zo'n 40 kilometer van de Noorse hoofdstad. Er vielen in totaal 77 doden.

Volgens de krant Aftenposten worden op het proces tegen Breivik in april 2012 tussen 1.000 en 2.000 journalisten uit alle hoeken van de wereld verwacht. (Belga/TE)

Onze partners