Speaker Paul Ryan nu toch over de streep: 'Ik zal op Trump stemmen'

02/06/16 om 22:32 - Bijgewerkt om 22:31

De speaker (voorzitter) van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en Republikeins zwaargewicht Paul Ryan schaart zich na lang twijfelen uiteindelijk toch achter de kandidatuur van Donald Trump voor het Witte Huis.

Speaker Paul Ryan nu toch over de streep: 'Ik zal op Trump stemmen'

Paul Ryan, na de ontmoeting met Trump © REUTERS

"Het is geen geheim dat hij en ik onze verschillen hebben. Ik ga het omgekeerde niet pretenderen (...) Maar de realiteit is dat wij omtrent de centrale punten van ons programma meer punten gemeen hebben dan waarover wij verschillen", zei Paul Ryan in een column voor de lokale krant GazetteXtra. "Ik ben er zeker van dat hij (de vastgoedmagnaat) de ideeën in onze agenda in wetten zal omzetten", aldus Ryan in de krant die in zijn woonplaats Janesville (Wisconsin) verschijnt. "Daarom zal ik in de herfst op hem stemmen".

Trump en Ryan hebben de voorbije weken herhaaldelijk telefonisch contact gehad, nadat Ryan had verklaard dat hij "nog niet over de streep" was om Trump te ondersteunen.

Voorbehoud

Ryan, een klassieke conservatieve Republikein, die vrijhandelsakkoorden verdedigt, en een kleine staat, staat op die punten diametraal tegenover Trump. Dat hij zich nu, in relatief voorzichtige termen, met het voorbehoud dat hij zich zal blijven uitspreken over meningsverschillen, aan de kant van Trump schaart (een woordvoerder van Ryan moest na het verschijnen van de column in een tweet bevestigen dat het wel degelijk om een ondersteuning van de Trumpkandidatuur ging), is een verder teken dat de Republikeinse partij zich grotendeels verenigt achter de kandidatuur van Trump. Eerder deze week stelde Trumps voormalige rivaal Marco Rubio voor dat hij campagne zou gaan voeren voor de zakenman.

Ryan was in 2012 kandidaat vicepresident met toenmalig Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney. Romney zit stevig in het 'nooit Trump' kamp en heeft aangekondigd dat hij in november niet voor Trump zal kiezen, en evenmin voor Hillary Clinton.

(Belga/RR)

Onze partners