Spanningen tussen Rusland en Turkije houden aan

25/11/15 om 20:16 - Bijgewerkt op 26/11/15 om 10:44

Terwijl de Russen blijven beweren dat het Turks leger geen enkele waarschuwing gaf aan de Russische jachtbommenwerper, alvorens het toestel neer te halen, hebben de Turken nu opnames met waarschuwingen publiek gemaakt.

Spanningen tussen Rusland en Turkije houden aan

Boze Russen demonstreren voor de Turkse ambassade in Moskou. © AFP

Het Turkse leger heeft de opnames met waarschuwingen aan de piloot van de Russische F-16 publiek gemaakt die dinsdag werd neergehaald. De Russische piloot die de crash heeft overleefd, had eerder op de Russische televisie gezegd dat het Turkse leger geen enkele waarschuwing gegeven had aan de jachtbommenwerper, alvorens het toestel neer te halen. "Hier het Turkse leger. U nadert het Turkse luchtruim. Vlieg onmiddellijk naar het zuiden", zo is te horen op de tape. De authenticiteit van de opname kon vooralsnog niet achterhaald worden.

'Geen waarschuwing'

"Er was geen enkele aanmaning. Geen radio- noch oogcontact. Er was geen enkel contact", verklaarde Konstantin Mourakhtin, een man die op de rug werd gefilmd en op verschillende Russische televisiezenders werd voorgesteld als de piloot van het vliegtuig.

"Indien de Turkse gevechtstoestellen ons hadden willen verwittigen, waren ze op gelijke hoogte parallel naast ons komen vliegen. Dat is nooit gebeurd", voegde de piloot van de Su-24 er in alle kalmte aan toe.

Op de vraag van een journalist of hij het Turkse luchtruim was binnengevlogen, antwoordde de piloot dat hij "dit volledig uitsloot, zelfs geen seconde". "We vlogen op 6.000 meter hoogte, het weer was helder, ik kon mijn kaart perfect zien en ook op de grond waar de grens was en waar wij waren", verzekerde hij.

De Turkse F-16's vuurden een raket af "die plotseling insloeg op de staart van mijn vliegtuig", terwijl we terugkeerden naar de luchtmachtbasis (van Hmeymim, in de omgeving van Latakia in het noordwesten van Syrië, nvdr) na onze gevechtsmissie", verklaarde de piloot.

Konstantin Mourakhtine werd voorgesteld als "een van de beste Russische piloten" door de tv-zender Zvezda, eigendom van het Russische ministerie van Defensie, die enkel een foto van zijn gezicht toonde, waardoor het moeilijk wordt om met zekerheid te zeggen dat het om dezelfde man die vanuit de rug werd gefilmd door de andere zenders.

Tweede piloot gestorven

Deze piloot kon gered worden door een gezamenlijke operatie van de Syrische en Russische troepen, maar de tweede piloot van de Su-24 had minder geluk, want hij werd bengelend aan zijn valscherm doodgeschoten nadat hij zijn schietstoel had gebruikt, aldus de generale staf. Een andere Russische soldaat kwam dinsdag in Syrië om tijdens deze reddingsoperatie.

Eerder zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat het neerhalen van de Russische bommenwerper "lijkt op een geplande provocatie". "We twijfelen er sterk aan dat het onopzettelijk was, dat het om een spontane daad ging, het lijkt meer op een geplande provocatie", zei Lavrov die geciteerd werd door het Russische persbureau TASS. "Maar we zijn niet van plan oorlog te voeren tegen Turkije, onze houding tegenover het Turkse volk is niet veranderd", aldus TASS. "We hebben alleen vragen over het Turks leiderschap".

Bekijk ook: Twitter steekt de draak met Russisch-Turkse crisis

(Belga/TE)

Onze partners