Spanningen tussen Duitsland en Turkije na satirisch filmpje

30/03/16 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:17

Op 17 maart werd er op de Duitse staatstelevisie een satirisch filmpje getoond dat de draak steekt met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft nu een kleine diplomatische rel veroorzaakt.

Spanningen tussen Duitsland en Turkije na satirisch filmpje

© REUTERS

In het satirische filmpje getiteld 'Erdowie, Erdowo, Erdogan' wordt Erdogan de 'baas van de Bosporus' genoemd en wordt de persvrijheid in diens land flink op de korrel genomen. Genoeg aanleiding voor het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken om de Duitse ambassadeur Martin Erdman op het matje te roepen over de uitzending ervan.

Europees Comissievoorzitter Jean-Claude Juncker is echter niet opgezet met die gang van zaken. "Hij vindt dat dit Turkije eerder van de Europese Unie verwijdert dan dichterbij brengt", aldus een woordvoerster. De Commissievoorzitter waardeert volgens haar de samenwerking met Ankara, maar de démarche "lijkt niet in overeenstemming met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, waarden die de Europese Unie koestert."

De Turken vroegen de Duitse ambassadeur om het liedje van de website van televisiezender ARD te halen, maar dat heeft Duitsland geweigerd. "Over het Duitse standpunt over de vrijheid van meningsuiting valt niet te onderhandelen", zo bevestigde woordvoerder Sawsan Chebli van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Persvrijheid

De spanningen zijn niet alleen gebaseerd op het bewuste filmpje, want ook de aanwezigheid van Erdmann op het proces van twee Turkse journalisten zorgde voor opschudding. Een zegsman bestempelde die actie al als "een signaal naar Ankara". De twee journalisten worden beschuldigd van het schenden van staatsgeheimen en van steun voor een terroristische organisatie. De twee hadden verslag uitgebracht over zogenaamde wapenleveringen aan Syrische rebellen.

De Europese Unie sloot bijna twee weken geleden een omstreden akkoord met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Vanaf 4 april zouden de Turken alle illegaal aankomende migranten in Griekenland moeten terugnemen. In ruil kreeg Ankara onder meer uitzicht op een nieuw elan in de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is een absolute voorwaarde voor het EU-lidmaatschap. (EK/Belga)

Onze partners