Spanningen tussen China en Japan lopen op

20/09/10 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

Peking heeft zijn contacten op hoog niveau met Tokio opgeschort, na de beslissing om de kapitein van een Chinese vissersboot langer in de cel te houden. Japan roept op tot kalmte.

Spanningen tussen China en Japan lopen op

© Reuters

China heeft zijn contacten op hoog niveau met Japan opgeschort, na de beslissing van een Japanse rechter om de kapitein van een Chinese vissersboot langer in de cel te houden. Tokio roept op tot kalmte.

De Japanse regering zegt dat ze nog niet formeel geïnformeerd werd over de beslissing van Peking, maar Chinese media meldden zondag dat de regering "de bilaterale contacten op provinciaal en ministerieel niveau al heeft opgeschort."

Aanvaring

De diplomatieke rel tussen China en Japan is een gevolg van de aanvaring van een Chinese vissersboot met de Japanse kustwacht op 7 september in de Oost-Chinese Zee, in wateren nabij eilanden die door zowel Japan als China worden geclaimd.

In het gebied zou veel gas en olie te vinden zijn.

Japan liet vorige week de 14 bemanningsleden van de vissersboot vrij, maar houdt de kapitein voorlopig vast. Hij wordt ervan beschuldigd de Japanse kustwacht opzettelijk te hebben aangevaren.

Lees meer over:

Onze partners