Spanningen rond Chinees booreiland lopen op

13/05/14 om 02:40 - Bijgewerkt om 02:40

China heeft jachtvliegtuigen ingeschakeld om een booreiland in een betwist gebied in de Chinese Zee te beschermen. Vietnam, dat zichelf daar ook soeverein acht, waarschuwt voor een gewapende escalatie.

Spanningen rond Chinees booreiland lopen op

China zet zijn luchtmacht in om een booreieland in betwist gebied te beschermen. © REUTERS

Dat meldt de Vietnamese pers maandag. Twee groepen vliegtuigen vlogen meermaals over Vietnamese schepen die probeerden de bouw van een platform te voorkomen in de zone die door Hanoï wordt opgeëist, zo citeert de lokale pers de vicecommandant van de Vietnamese kustwacht, kolonel Ngo Ngoc Thu. De schepen hebben met waterkanonnen geantwoord nadat ze werden aangevallen, schrijft de krant Tuoi Tre, die ook foto's publiceert. Het incident duurde ongeveer een uur. Er vielen geen gewonden.

Vrede en veiligheid in gevaar

China heeft sinds 1 mei zowat 80 schepen, waaronder oorlogsschepen, ingeschakeld om het platform te beschermen. Peking stelt dat het betwist gebied zich in Chinese territoriale wateren bevindt. Voor Hanoï daarentegen gaat het om een Vietnamese economische zone.

Tijdens een regionale topbijeenkomst in Birma heeft de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung de houding van China gelaakt. Ook andere staten claimen de territorialiteit van bepaalde gebieden in de Zee. De Vietnamese premier beschuldigde China ervan de vrede en maritieme veiligheid in de regio in gevaar te brengen. In een slotverklaring werd opgeroepen geen acties te ondernemen die tot een escalering van de spanningen in de Chinese Zee zouden kunnen leiden. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners