Spanningen over toetreding Palestijnse staat tot VN lopen op

21/09/11 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Tienduizenden Palestijnen hebben woensdag betoogd in de grote steden op de Westelijke Jordaanoever om de aanvraag voor de toetreding van een Palestijnse staat tot de Verenigde Naties te steunen.

Spanningen over toetreding Palestijnse staat tot VN lopen op

© Reuters

"We eisen dat de wereld onze staat erkent, want het is een belofte die ze ons meer dan 60 jaar geleden heeft gedaan", zei Leila Ghanan, de gouverneur van Ramallah, waar onder meer betoogd werd.

De optochten en bijeenkomsten werden begeleid door 8.000 Palestijnse politieagenten en vonden ook plaats in Nabloes, Hebron, Bethlehem en Jericho.

Hamas vs. Fatah
In de Gazastrook, waar de islamistische beweging Hamas de macht heeft, kwamen slechts enkele tientallen vrouwen op straat. Hamas en Fatah, de beweging van de Palestijnse president Mahmoed Abbas, hadden beslist niet te betogen in de Gazastrook om hun verdeeldheid niet op de spits te drijven.

Abbas is van plan het toetredingsverzoek vrijdag aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon te overhandigen, ondanks het verzet van de Verenigde Staten en de voorkeur van Europa voor een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict.

Druk opvoeren
De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een ontmoeting met Abbas om de druk op de Palestijnen nog wat op te voeren in de hoop dat de Palestijnen zouden afzien van hun vraag tot erkenning.

"Er is geen kortere binnenweg naar het einde van het Israëlisch-Palestijnse conflict", zei Obama. "Als het zo eenvoudig was, dan was het al lang gebeurd. De vrede zal enkel uit een compromis" tussen de Palestijnen en Israëliërs voortkomen."

Abbas had eerder al een gesprek met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Vergissing
Ondertussen is ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York aangekomen om "de waarheid" van Israël op het VN-forum te verdedigen tegenover de Palestijnse aanvraag.

"Wij denken dat de Palestijnse poging bij de VN een vergissing is en de vrede noch de oprichting van een echte Palestijnse staat vooruit zal helpen", zei de woordvoerder van Netanyahu, Mark Regev. "We hopen dat de Palestijnen van richting veranderen. Het voorstel van premier Netanyahu om rechtstreekse vredesgesprekken te starten, geldt nog steeds. Hij is bereid de Palestijnse president Abbas te ontmoeten." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners