Spanning tussen prins Charles en BBC over documentaire

Prins Charles en Camilla Parker Bowles, tijdens een bezoek aan een busfabriek © REUTERS

Een tweedelige documentaire die vanaf zondag door de BBC uitgezonden zou worden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat advocaten van prins Charles een brief met bezwaren stuurden.

Het koningshuis en prins Charles hebben de documentaire nog niet gezien, maar volgens Britse kranten waren Charles en zijn omgeving verontrust geraakt nadat de BBC de nietszeggende oorspronkelijke titel had gewijzigd naar “Reinventing the Royals”. Op basis van de titel concludeerde de prins, volgens de Britse pers, dat de documentaire zou handelen over de heruitvinding van hemzelf en van zijn echtgenote Camilla Parker Bowles onder deskundige begeleiding van spin doctor Marc Bolland.

Er is tussen prins Charles en de Britse openbare omroep een soort dans aan de gang, waarbij de twee partijen hun best doen om niet heel helder te zijn. Ja, er is een brief gestuurd, maar neen, zegt men vanwege Charles, men heeft de BBC niet gevraagd de uitzending te schrappen of zelfs uit te stellen. “De programmatie is een zaak van de BBC”. Bij de BBC valt te horen dat de uitzending alle horden had genomen (fact checking en juridische dienst) maar dat er nog wat problemen bestonden rond het copyright van archiefmateriaal. Het programma wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld “terwijl een aantal zaken, waaronder het gebruik van archiefmateriaal, wordt uitgeklaard”.

Aanstoot

Zoveel onduidelijkheid is, zo schrijft The Daily Mail, slecht voor iedereen. Waarom stelt de BBC een documentaire die oké bevonden is voor onbepaalde duur uit? Waarom schrijven advocaten van Charles een brief?

Het programma stond voor zondag op het minder bekeken tweede net geprogrammeerd, en was geplaatst tegenover kijkcijferkanonnen op BBC1 en commerciële zender ITV. Zonder ingreep van de prins, aldus de Mail, zou de documentaire wellicht vrij geruisloos zijn gepasseerd.

Nu is de pers op zoek naar elementen des aanstoots, en ook naar die elementen die voor het programma werden onderzocht maar die niet in de documentaire zijn weerhouden.

De documentaire schetst volgens de Britse pers de overgang van extreme impopulariteit naar populariteit voor zowel de prins als diens huidige echtgenote.

Charles werd in 1997 door vele Britten (onrechtstreeks) verantwoordelijk gesteld voor het overlijden van zijn echtgenote Diana. Hij werd in de pers opgevoerd als niet alleen een slechte echtgenoot maar ook een slechte vader, als iemand met excentrieke ideeën die men maar beter kon overslaan voor de troon.

‘Operatie mevrouw P.B.’

De pr-dienst van de prins had al een jaar voor de dood van Diana Marc Bolland in dienst genomen. Hij werd belast met het opkrikken van de populariteit van de prins. Hij werd ook het hoofd van wat men half schertsend “Operatie Mevrouw P.B.” ging noemen, de pogingen om Camilla Parker Bowles in de koninklijke familie te laten opnemen. Heel geleidelijk werd haar aanwezigheid opgevoerd: een eerste gezamenlijk optreden met de prins (op de vijftigste verjaardag van haar zus, er waren 200 cameramensen en -fotografen ter plekke/getipt), een eerste kus, een eerste foto met de kinderen etc.

Charles werd getoond terwijl hij zich om zijn kinderen bekommerde. Bolland wilde de verhaallijn veranderen en van hem de bekommerde alleenstaande vader maken, in plaats van de onbegrijpende overspelige echtgenoot. Op aangeven van Bolland nam hij telkens een zoon mee op officiële reizen, niet op eigen initiatief. Vrienden van Camilla werden opgetrommeld om te getuigen hoe geweldig zij wel was. Door toedoen van Bolland kreeg ze langzaamaan ook positieve artikelen in een pers die tot dan tegenover haar onverminderd hardvochtig was geweest.

De gelekte ontmoeting

Een cruciaal punt in de documentaire is, volgens alle Britse bronnen, de eerste ontmoeting tussen de 15-jarige William en Camilla, tien maanden na het overlijden Williams moeder Diana.

Dat werd geacht een kennismaking te zijn, privé, maar het boulevardblad The Sun was getipt, en de ontmoeting niet alleen breed over de kolommen uitgesmeerd, maar werd ook nog eens geïnterpreteerd als een teken van toenadering tussen oudste zoon en toekomstige schoonmoeder, ja zelfs als een teken van erkenning.

William voelde zich gebruikt door zijn vader en diens entourage (hij en zijn broer hadden in die periode Bolland herdoopt tot Blackadder, een verwijzing naar de opportunistische tv-figuur). En al bleek achteraf dat voor een keer niet Bolland de krant had getipt (de krant was via een samenloop van blunders getipt geraakt), het lek heeft, zo zegt de toenmalige woordvoerster van Charles in de uitzending, de afkerige houding van William tegenover de pers nog versterkt (die afkeer was er al minstens sinds het overlijden van Diana).

In de uitzending zouden er voorbeelden zitten waaruit wel duidelijk wordt dat Bolland de kinderen gebruikte/misbruikte om meer positieve berichten over vader en stiefmoeder op te wekken.

Officieel hebben geen “royals” meegewerkt aan de uitzending maar volgens The Daily Mail vermoeden Charles en zijn entourage dat Buckingham Palace (dus de koningin en haar gevolg) officieus hun medewerking hebben verleend. Omdat, aldus de krant, men daar het gevoel heeft dat Bolland en Charles ook de sympathie voor het prinsenpaar hebben vergroot door negatieve elementen te lekken over de koningin en haar echtgenoot. Buckingham Palace was volgens The Daily Mail nooit enthousiast over de laaggeboren Bolland.

Van de kant van de BBC heeft men misschien gewoon geen zin in een rel. In het recente verleden heeft de BBC enkele keren bakzeil moeten halen in verband met het koningshuis. De staatsomroep ligt bij Charles al langer niet in de bovenste la. Afwachten of de uitzending er nu nog komt.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content