Spanning tussen Japan en China laait opnieuw hoog op

© Reuters

De spanning tussen Japan en China laait opnieuw op nadat Chinese schepen zijn binnengedrongen in Japanse territoriale wateren.

Drie schepen van de Chinese overheid zijn binnengedrongen in de territoriale wateren van Japan. Het is de zoveelste episode in het dispuut tussen de twee Aziatische grootmachten over de Senkaku-eilanden (of in het Chinees “Diaoyu”-eilanden). De eilanden worden bestuurd door Japan, maar geclaimd door China.
Het grensconflict tussen Japan en China dreigt hoe langer hoe meer uit te draaien op een echte oorlog. De spanning laait opnieuw op nadat Chinese oorlogsbodems zijn binnengedrongen in wat Japan beschouwt als zijn territoriale wateren.

Senkaku
Het conflict draait rond de Senkaku eilanden in de Oost-Chinese Zee. Over de archipel is al langer territoriale onduidelijkheid. De eilandjes zijn onbewoond maar van strategisch belang. Ze zouden ook rijk zijn aan olie. Toen Japan begin september de archipel kocht van de privé eigenaar en de eilanden daarmee nationaliseerde, reageerde China woedend.

Sindsdien escaleert het conflict tussen beide landen. In China zijn dagelijks grote anti-Japanprotestbetogingen die vaak eindigen in geweld. Peking stuurde meteen schepen naar het gebied. Japan heeft een aantal bedrijven in China gesloten.

Scheepvaartpolitie
Twee van de drie schepen die de Japanse territoriale wateren binnendrongen, zijn van de Chinese scheepvaartpolitie, het derde
is van de visserij-administratie. Ze naderden tot twintig kilometer van twee eilanden van de archipel in de Oost-Chinese Zee, zegt de Japanse kustwacht.

Het gaat niet om militaire schepen, maar om schepen die erop moeten toezien dat de wet gehandhaafd wordt rond de door China geclaimde archipel.

Topdiplomaat
De Japanse regering tekende onmiddellijk “krachtig protest” aan via de diplomatieke kanalen, zei een woordvoerder van de regering.
Japan maakte overigens ook bekend dat het een topdiplomaat naar Peking stuurt, viceminister van Buitenlandse Zaken Chikao Kawai, om het conflict op te lossen.

Ceremonie

Peking heeft intussn beslist een ceremonie voor de 40ste verjaardag van de normalisering van de relaties tussen China en Japan sine die “uit te stellen”, wegens de hevige spanningen tussen beide landen over territoriale geschillen.

Een jaarlijks bezoek van Japanse bedrijfsleiders aan China is voor de eerste keer in 37 jaar geannuleerd. De 175 bedrijfsleiders zouden naar Peking reizen naar aanleiding van feestelijkheden voor de 40ste verjaardag van de normalisering van de diplomatieke relaties tussen China en Japan. Er was onder meer een ontmoeting gepland met de Chinese premier Wen Jiabao. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content