Spanning stijgt: Noord-Korea heeft leger paraat

25/05/10 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:07

Noord-Korea heeft zijn leger in staat van paraatheid gebracht na de dreigementen van Zuid-Korea, dat het land de prijs zal betalen voor het zinken van een Zuid-Koreaans oorlogsschip. Pyongyang heeft dinsdag ook alle relaties met Seoul bevroren.

Spanning stijgt: Noord-Korea heeft leger paraat

© Epa

Volgens een internationaal onderzoek zit Noord-Korea achter de torpedering van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan op 26 maart. Daarbij vielen 46 doden. Pyongyang ontkent elke betrokkenheid.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zei dat zijn land geen oorlog wenst, maar dat het elke aanval van Zuid-Korea zal beantwoorden.

Dinsdag meldde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat Pyongyang alle inter-Koreaanse relaties bevriest, en het niet-aanvalsakkoord tussen het noorden en het zuiden opzegt.

Reacties
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak kondigde maandag de stopzetting van alle handel met de noorderburen aan. Daarnaast gaat Seoul aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) vragen om sancties te treffen tegen Noord-Korea.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, voormalig Zuid-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken, verzoekt de Veiligheidsraad op te treden tegen Noord-Korea.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde maandag dat de marine manoeuvres in Zuid-Koreaanse wateren plant, onder meer met oefeningen tegen vijandelijke duikboten.

China, een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, heeft zich nog niet uitgesproken over de internationale veroordelingen tegen Pyongyang en blijkt oproepen tot kalmte. Het wil eerst zelf het incident 'evalueren'.

Aandelen
Onder meer als gevolg van de oplopende spanningen in de regio zijn de Aziatische aandelenmarkten en de won dinsdag naar hun laagste niveau in tien maanden gedaald.

Lees meer over:

Onze partners