Spanning loopt op in Zuidoost-Turkije: doden bij rellen tegen uitgaansverbod in Koerdische steden

15/12/15 om 08:58 - Bijgewerkt om 09:41

In het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije zijn zeven doden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen de Turkse veiligheidstroepen en betogers, die op straat kwamen tegen de avondklok die is opgelegd in de Koerdische gebieden.

Spanning loopt op in Zuidoost-Turkije: doden bij rellen tegen uitgaansverbod in Koerdische steden

© Belga Image

Twee doden vielen in Diyarbakir, de belangrijkste stad in de regio, waar de oproerpolitie traangas en het waterkanon inzette toen betogers met stenen begonnen te gooien en barricades in brand staken.

Rellen in Diyarbakir

Rellen in Diyarbakir © Belga Image

Volgens lokale Koerdische bronnen gaat het om burgers, maar volgens een politiebron in Diyarbakir hadden de twee mannen de politie aangevallen en gebruikte de politie gerechtvaardigd geweld toen ze de twee neerschoot. Bij dat incident zouden ook twee andere burgers gewond geraakt zijn, melden persbureaus AFP en DPA.

De rellen begonnen maandagochtend toen honderden betogers, opgeroepen door de pro-Koerdische partij HDP, de wijk Sur in Diyarbakir probeerden binnen te geraken. De politie heeft de betogers meteen teruggedrongen.

Ook in de zuidelijker gelegen provincie Mardin, dicht bij Syrië, vielen vijf doden.

Uitgaansverboden

Sinds in juli een einde kwam aan het staakt-het-vuren tussen Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij PKK, is het geweld weer toegenomen.

In verschillende gebieden van het overwegend Koerdische zuidoosten is een uitgaansverbod opgelegd, en de laatste tijd loopt het protest daartegen op. Sommige uitgaansverboden, zoals in de wijk Sur, duren al meer dan een week. Volgens de inwoners is er geen elektriciteit meer en wordt de levensmiddelenvoorraad krap.

Sms

Vooral de situatie in Cizre baart grote zorgen. De stad met meer dan 100.000 inwoners was in september enkele dagen afgeschermd van de buitenwereld door een in- en uitgaansverbod. Volgens het Turkse leger was de blokkade nodig om te vechten tegen terroristen, maar bronnen van de oppositie spraken van meer dan 20 burgerdoden.

Volgens de regeringskritische krant Zaman hebben sinds zondag honderden Turkse leerkrachten die in Cizre en ook Silopi tewerkgesteld zijn, de steden verlaten nadat ze het beval daartoe hadden gekregen in een smsje van de regering. Sinds maandagavond geldt opnieuw een uitgaansverbod in de regio. (KVDA)

Onze partners