Spanje trekt Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en Catalaanse ministers in

Puigdemont in de buurt van Brugge © belga
Kamiel Vermeylen

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de Europese arrestatiebevelen tegen voormalig Catalaans minister-president en zijn vier regeringsleden ingetrokken. Daarmee wil het voorkomen dat verschillende delen van de rechtszaak in meerdere landen worden behandeld.

Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof heeft zonet verklaard dat Spanje het Europese aanhoudingsbevelen tegen Carles Puigdemont, Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret and Clara Ponsatí worden ingetrokken. Het Spaanse Hooggerechtshof zal haar beslissing overmaken aan de Belgische autoriteiten. Het aanhoudingsbevel blijft nog wel van kracht op het Spaans grondgebied.

LLarena is van oordeel dat de zaak verschillende onderwerpen behandeld, maar wel als een ondeelbare wettelijke geheel moet worden beschouwd, zo meldt de Spaanse krant El Pais. Het wil daarmee voorkomen dat er in verschillende landen uiteenlopende uitspraken over de zaak worden gedaan. Indien België Puigdemont voor bepaalde delen van de zaak wel of niet zou veroordelen, zou dat het Spaanse onderzoek kunnen verhinderen, meent de Spaanse rechter.

Op die manier wil het Spaanse hooggerechtshof het onderzoek vooral in eigen handen houden. Het Belgische gerecht krijgt op deze manier geen zeg over de voorwaarden waaronder een eventuele uitlevering zou plaatsvinden. Volgens Llarena hebben de vijf ook de bereidheid getoond om eventueel terug naar Spanje te keren in het kader van de Catalaanse verkiezingen op 21 december.

Verkiezingscampagne

Vandaag werd de campagne naar aanloop van deze verkiezingen officieel afgetrapt. Momenteel is er een nek-aan-nekrace tussen de onafhankelijkheidspartijen en de partijen die een gematigdere of unionistische koers varen. De onafhankelijkheidspartijen, die ditmaal niet meer in een kartel opkomen, behalen momenteel ongeveer 67 van de in totaal 135 zetels.

Carles Puigdemont blijft voor de Catalanen de favoriete minister-president. Uit de peiling blijkt dat een dikke twintig procent van de stemgerechtigden hem liefst als minister-president zien.

Het Spaanse Hooggerechtshof vaardigde vorige maand, op drie november, een Europees aanhoudingsbevel uit, tegen Puigdemont en zijn collega’s, nadat ze naar België kwamen omdat de Spaanse regering artikel 155 had geactiveerd.Daardoor werd de Catalaanse regering ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Het Belgische gerecht zou zich normaal op 14 december uitspreken over de eventuele uitlevering aan Spanje, maar die uitspraak wordt nu overbodig.

Gisteren besliste Llarena nog dat er zes Catalaanse beklaagden op borg werden vrijgelaten. Vice-minister-president Oriol Junqueras en de twee Jordis, die tevens vastzitten op verdenking van rebellie, moeten wel in de gevangenis blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content