Spaanse regering wil abortuswet verstrengen

24/07/12 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

De Spaanse regering wil abortus alleen nog toelaten als de moeder verkracht is of als haar fysieke gezondheid in gevaar is.

Spaanse regering wil abortuswet verstrengen

© BELGA

De Spaanse minister van Justitie Alberto Ruiz Gallardón wil de abortuswet verstrengen. "Het is onbegrijpelijk dat we het verwekte kind niet beschermen", zei Gallardón zondag in het Spaanse dagblad La Razón.

De huidige abortuswet in Spanje dateert van 2010 en werd ingevoerd door de socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero. In die wet staat dat een vrouw mag beslissen om haar zwangerschap vrijwillig te onderbreken tot de veertiende week na de conceptie. De wet geeft ook aan jonge vrouwen van zestien tot achttien jaar het recht om een abortus te plegen zonder toestemming van de ouders, als een dokter hen daartoe adviseert.

Terugkeer naar 1985

Minister Gallardón, lid van de conservatieve Partido Popular, wil abortus nu enkel toelaten als de moeder van het verwekte kind verkracht is of als haar fysieke gezondheid in gevaar is.

Dat gaat nog verder dan de abortuswet van 1985 die abortus verbiedt met uitzondering van drie gevallen: als er sprake is van verkrachting, als de foetus misvormd is of als de fysieke of psychische gezondheid van de moeder in gevaar is.

De Spaanse feministische bewegingen en de linkse partijen noemen de aangekondigde verstrenging een aanval op de vrouwenrechten en waarschuwen voor een terugkeer naar de illegale abortuspraktijken. (SVL)

Onze partners