Spaanse premier Rajoy beschuldigd in smeergeldaffaire

02/07/15 om 18:55 - Bijgewerkt om 18:55

De Spaanse premier Mariano Rajoy zou op de hoogte zijn van zwarte kassen binnen de conservatieve partij PP. De partij ontkent de beschuldigingen echter in alle toonaarden.

Spaanse premier Rajoy beschuldigd in smeergeldaffaire

© epa

De vroegere penningmeester van de Spaanse conservatieven (PP), Luis Bárcenas, heeft premier Mariano Rajoy en vroegere partijvoorzitters ervan beschuldigd van de zwarte kassen in de partij op de hoogte te zijn. Betalingen met zwart geld maakten in de partij sinds 1982 deel uit van een "ingeburgerd financieel systeem", benadrukte Bárcenas in zijn geschreven verdedigingsbrief, die zijn advocaten in Madrid aan een rechtbank voorlegden. Bárcenas zit al 19 maanden in voorarrest. Hij en andere beschuldigden moeten zich wegens de smeergeldaffaire verantwoorden voor de rechter.

Ontkenning

De zwarte kassen werden door de oprichter van de partij Manuel Fraga ingevoerd en door de latere partijvoorzitters Antonio Hernández Mancha, José María Aznar en Rajoy overgenomen. Hij had als penningmeester enkel de instructies van de partijleiders opgevolgd, zei Bárcenas.

De PP ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Rajoy heeft steeds bestreden ook maar iets te weten van betalingen met zwart geld. Het onderzoek van Justitie bracht aan het licht dat de PP jarenlang illegale donaties van ondernemers heeft ontvangen. (Belga/WB)

Onze partners