Spaanse minister neemt ontslag in corruptieschandaal

Ana Mato © Reuters

De Spaanse minister van Gezondheid, Ana Mato, neemt ontslag vanwege een corruptieschandaal binnen de conservatieve Volkspartij (PP) van minister-president Mariano Rajoy. Via haar ex-echtgenoot zou ze zwart geld hebben ontvangen.

Ana Mato zou via haar vroegere echtgenoot, die als gewezen burgemeester van de Madrileense voorstad Pozuelo de Alarcón in het schandaal betrokken was, met zwart geld gefinancierde gunsten hebben ontvangen. Zij beklemtoont dat haar geen strafbare feiten ten laste worden gelegd en ze zou ook niet voor de rechter moeten verschijnen. Ze neemt ontslag, zo liet ze weten, om haar partij en regering niet in verlegenheid te brengen.

In totaal zullen 43 beschuldigden – onder hen drie gewezen penningmeesters van de PP – voor de rechtbank gedaagd worden.

Smeergeld

Centraal in het schandaal staat een netwerk van bedrijven, dat zich met smeergeld verzekerde van lucratieve openbare opdrachten in door de PP bestuurde gemeenten, vooral in de regio’s Madrid en Valencia. De beschuldigden, onder hen vele voormalige gemeentelijke politici van de PP, worden onder andere omkoping van ambtenaren, bevoordeling, witwaspraktijken en belastingontduiking ten laste gelegd.

Het onderzoek liep onder de naam Operación Gürtel. Het Duitse woord is de vertaling van de familienaam van de vermoedelijke spilfiguur in de affaire, de ondernemer Francisco Correa. Die had onder andere 20 jaar lang partijbijeenkomsten van de PP georganiseerd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content