Spaanse mijnwerkers betogen in Madrid

11/07/12 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Honderden mijnwerkers stapten 400 kilometer vanuit het noorden van Spanje om te protesteren in Madrid tegen de nieuwe besparingen die de Spaanse regering in de mijnindustrie wil.

Spaanse mijnwerkers betogen in Madrid

© Reuters

Honderden mijnwerkers stapten 400 kilometer vanuit het noorden van Spanje om te protesteren in Madrid. Met hun Zwarte Mars uiten ze hun ongenoegen over de nieuwe besparingen die de Spaanse regering van Mariano Maroy in de mijnindustrie wil doorvoeren.

Vanuit Asturië, Aragón en Castilië en Léon, de noordelijke mijnregio's in Spanje, wandelden bijna 400 mijnwerkers naar Madrid. Ze vertrokken 22 juni vanuit het noorden van het land, na protesten rond de koolmijnen die resulteerden in botsingen met de politie.

Besparingen in de koolindustrie

Het protest komt op een moment dat de regering van de conservatieve Mariano Rajoy (PP) nieuwe harde besparingsmaatregelen wil doorvoeren. De Spaanse overheid plant stevig te snoeien in de subsidies aan de koolindustrie. Analisten spreken over een daling van 301 miljoen euro vorig jaar, naar 111 miljoen euro dit jaar. Daarmee daalt de staatssteun met 63 procent.

"Door de besparingen verliezen vierduizend mijnwerkers hun baan en indirect verdwijnen er 15.000 jobs. De hele industrie zal vernietigd worden," klinkt het bij de Spaanse vakbonden.

Europa geeft extra tijd

Naast een btw-stijging van 18 naar 21 procent, wil Rajoy ook knippen in de sociale zekerheid en de werkloosheidsuitkeringen. Dat doet hij om de budgetdoelen die Europa oplegt te kunnen halen.

Recent beslisten de Europese ministers van Financiën dat Spanje een jaar langer de tijd krijgt om de doelstellingen die Europa oplegt te behalen. Bovendien beslisten de ministers 30 miljard euro te verstrekken als extra duwtje in de rug voor het oplossen van de Spaanse bankproblemen. Indien de nationale parlementen de extra betaling goedkeuren, kan die er tegen het einde van de maand al komen.

'Mobiliseren is een goed teken'

In het donker doorkruisten de massa mijnwerkers, gekleed in hun blauwe overals en met helmen met koplampen op, de straten van Madrid. Begeleid door duizenden Madrilenen, nemen ze nog deel aan een tweede betoging vlakbij het ministerie van industrie.

Roberto Quintas, een 22-jarige mijnwerker uit Villablino in de provincie Léon, had zo'n grote opkomst niet verwacht. "Het feit dat mensen de straat opgaan en zich mobiliseren is een goed teken." "De strijd is rechtvaardig, we zijn enkel hier om te claimen wat ons toebehoort," voegt Manuel Cinoceda, een gepensioneerde mijnwerker uit Aragón daar aan toe. (SDV)

Lees meer over:

Onze partners