Spaanse koning ontneemt zus titel van hertogin

12/06/15 om 03:46 - Bijgewerkt om 03:59

De Spaanse koning Felipe VI heeft zijn zus Cristina, die genoemd wordt in een fraudeschandaal, de titel van hertogin van Palma de Mallorca ontnomen.

Spaanse koning ontneemt zus titel van hertogin

Prinses Cristina, tijdens een bezoek aan de rechtbank © REUTERS

Dat blijkt uit een mededeling die door het Spaanse koningshuis verspreid werd. De afname van titel wordt vandaag in het staatsblad gepubliceerd. Cristina houdt wel haar rechten voor de troonsopvolging, waar ze op de zesde plek prijkt.

In 1997 had de toenmalige Spaanse koning Juan Carlos de titel van hertogin toegekend aan Cristina, zijn jongste dochter, naar aanleiding van haar huwelijk. Waarom ze die titel nu is kwijtgespeeld, wordt niet meegedeeld. Maar alles wijst erop dat de beslissing een gevolg is van het fraudeschandaal waarin de 49-jarige infante genoemd wordt.

Bij zijn aantreden had Felipe VI aangekondigd dat het koningshuis beperkt zou worden.

6 miljoen

De man van prinses Cristina, voormalig Olympisch handbalkampioen Inaki Urdangarin, is de spilfiguur in dat schandaal. Hij wordt ervan verdacht als voorzitter van een stichting, de vzw Noos, met medeplichtigen ongeveer 6 miljoen euro overheidsgeld te hebben verduisterd. Cristina zou volgens de onderzoeksrechter actief hebben deelgenomen aan die fraude. De prinses, die de aantijgingen ontkent, zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het is meteen de eerste keer ooit dat een lid van de Spaanse koninklijke familie voor de rechter verschijnt. Verwacht wordt dat het proces in de tweede helft van het jaar behandeld zal worden door de rechtbank in Palma de Mallorca.

(Belga/RR)

Onze partners