Spaanse koning moet uitleggen waar zijn erfenis heen is

01/04/13 om 22:18 - Bijgewerkt om 22:18

De linkse partijen in Spanje hebben koning Juan Carlos gevraagd om uit te leggen wat er gebeurd is met de 2,3 miljoen euro die hij twintig jaar geleden zou hebben geërfd van zijn vader.

Spaanse koning moet uitleggen waar zijn erfenis heen is

© Reuters

Juan de Borbon (1913-1993) liet zijn erfgenamen 4,4 miljoen euro na op drie Zwitserse bankrekeningen, schrijft de Spaanse krant El Mundo. Juan de Borbon regeerde nooit, maar zijn zoon Juan Carlos (nu 75) besteeg de troon in 1975 na de dood van dictator Francisco Franco.

Kaartenhuisje

Als er geen duidelijkheid over de erfenis is, "zal het vertrouwen dat de burgers nog zouden kunnen hebben in Juan Carlos de Borbon, als een kaartenhuisje in mekaar stuiken", zei Ricardo Sixto van de linkse partij Izquierda Unida. "Het hoofd van een democratische staat in de 21ste eeuw zou erop voorbereid moeten zijn transparant te zijn", verklaarde Dolors Camars van de Catalaanse groen-linkse partij ICV.

Bronnen in het paleis meldden aan de krant El Pais dat de erfenis wettelijk geregistreerd werd en bijgevolg ook automatisch aan de fiscus gemeld werd.

Vertrouwen beschaamd

De reputatie van de Spaanse koninklijke familie kreeg recent een flinke knauw nadat bleek dat de schoonzoon van de koning betrokken was bij een corruptieschandaal. Ook kwam de vorst onder vuur te liggen voor een luxueuze jachttrip in tijden van economische crisis. Ten slotte verschenen eveneens verschillende boeken waarin gezegd wordt dat hij zijn echtgenote ontrouw was. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners