Spaanse ex-toprechter Garzon gaat Julian Assange verdedigen

25/07/12 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

De bekende voormalige Spaanse toprechter Baltasar Garzon gaat de verdediging leiden van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks en zijn stichter Julian Assange.

WikiLeaks zelf meldde dat nieuws. Garzon ontmoette Julian Assange recent om een nieuwe verdedigingsstrategie te bepalen, luidt het in een communiqué.

Geheime Amerikaanse procedures

Het doel is de website en Assange te beschermen tegen het "huidige misbruik van de procedures". Garzon moet aantonen hoe "geheime Amerikaanse procedures tegen Julian Assange en WikiLeaks andere juridische procedures aantasten en besmetten, zoals de procedure voor de uitzetting van Assange".

De Australische oprichter van WikiLeaks verblijft sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij voorkomen dat hij uitgeleverd wordt aan Zweden. Hij vreest dat Zweden enkel een tussenstop zou zijn richting de VS, waar hij veroordeeld zou kunnen worden voor het lekken van duizenden geheime diplomatieke en militaire documenten. Assange heeft politiek asiel aangevraagd in Ecuador.

Beroepsverbod

Baltasar Garzon was jarenlang onderzoeksrechter in tal van ophefmakende zaken. Zo liet hij de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet in 1998 oppakken in Londen.

In februari dit jaar kreeg Garzon beroepsverbod omwille van niet-geoorloofde afluisterpraktijken bij een corruptie-onderzoek in 2009 tegen de Spaanse rechterzijde, die nu an e macht is. De rechten van de verdediging werden daarbij geschonden. (Belga/TV)

Onze partners