Spaanse Conservatieven op weg naar historische overwinning

26/09/11 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:54

Uit een peiling blijkt dat de Spaanse conservatieve partij Partido Popular bij de vervroegde verkiezingen een historische overwinning zal boeken.

De Spaanse conservatieven van de Partido Popular (PP) lijken af te stevenen op een historische overwinning bij de vervroegde parlementsverkiezingen van 20 november. Dat blijkt uit een peiling van de krant El Periódico de Catalunya.

Volgens de krant kan de partij van Mariano Rajoy niet alleen een absolute meerderheid binnenrijven, ze zou zelfs beter doen dan het recordresultaat van 2000. Toen haalde de PP, met José María Aznar aan het roer, 183 van de 350 zetels in het parlement.

Volgens de peiling zou de PP nu uitkomen op 46,1 procent: goed voor 185 tot 189 zetels. De absolute meerderheid bedraagt 176 zetels.

Socialisten

De regerende socialisten van premier José Luis Rodríguez Zapatero dreigen daarentegen een oplawaai van jewelste te krijgen: zij zouden 31,4 procent van de stemmen behalen en zo 121 tot 125 zitjes in het parlement. De slechtste prestatie van de socialisten in de jongste geschiedenis was het jaar 2000: toen behaalden ze 125 zetels.

Zapatero geen kandidaat

José Luis Rodríguez Zapatero gaat niet voor een derde ambstermijn: de socialisten gaan naar de kiezer met Alfredo Perez Rubalcaba. (Belga/SD)

Onze partners