South Carolina verwijdert vandaag ‘racistische vlag’

Voor- en tegenstanders van de vlag voor het parlement van South Carolina © REUTERS
Rudi Rotthier

Iets meer dan 3 weken nadat een bloedbad in een zwarte kerk in Charleston, South Carolina, negen levens kostte, heeft het plaatselijk parlement beslist dat de confederale vlag van overheidsland wordt verwijderd. De verwijdering zal vandaag gebeuren.

Na een emotioneel marathondebat hebben zowel de senaat als het huis van afgevaardigden in South Carolina zich met grote meerderheid tegen de vlag uitgesproken. Gouverneur Nikki Haley ondertekende donderdag de wetswijziging en vandaag vrijdag wordt de vlag verwijderd. Daarmee komt een einde aan een dispuut dat in 1962 is begonnen.

De confederale oorlogsvlag, die gevoerd werd door zuidelijke troepen in de Amerikaanse burgeroorlog, is voor voorstanders een symbool van zuidelijk exceptionalisme en zuidelijke democratie. Voor tegenstanders staat de vlag symbool voor slavernij en racisme.

De vlag werd in 1962, ten tijde van de burgerrechtenbeweging, boven het parlement van de staat gehesen om de zwarten in de staat te jennen.

In 2000, na ook al een emotioneel debat, werd de vlag weggehaald van de koepel van het parlement en overgebracht naar een monument voor confederale gesneuvelden in het grasveld op enkele tientallen meter voor het parlement. De vlag wappert er nog altijd over staatsgrond.

Negen pennen

Drie weken geleden schoot de 21-jarige Dylann Roof 9 mensen dood in de Emanuel-kerk in Charleston. Onder de slachtoffers bevond zich staatssenator Clementa Pinkney, een notoir tegenstander van de vlag. Ook doken foto’s op waarin Roof dweepte met de confederale vlag.

De stoffelijke resten van Pinckney, die als senator een wake kreeg in het parlement, moesten langs de vlag passeren, net als de rouwenden die hem kwamen groeten.

Nikki Haley, de gouverneur van South Carolina, was volgens het compromis uit 2000 niet gemachtigd de vlag tijdelijk te verwijderen.

Kort na de moordaanslag formuleerde ze, ondersteund door vooraanstaande politici, een voorstel om de vlag definitief te verwijderen voor het parlement.

Donderdag, bij de ondertekening van de door het parlement goedgekeurde wetswijziging, zei de Republikeinse gouverneur Haley dat de manier waarop de nabestaanden zich hadden gedragen, door de schutter bij zijn voorleiding te vergeven, het mededogen getoond had dat uiteindelijk de ommezwaai in South Carolina mogelijk gemaakt had.

Ze zette haar handtekening met negen verschillende pennen, en stuurde een pen naar elke familie.

Volgens de wetswijzigingt moet de vlag ten laatste 24 uur na ondertekening verwijderd worden. De ceremonie zou om 16 uur Belgische tijd plaatsvinden.

Buiten het parlement werd zowel door voor- als tegenstanders van de vlag gedemonstreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content