Sotsji: Mislukte vliegtuigkaping door Oekraïener eindigt in Istanboel

07/02/14 om 23:25 - Bijgewerkt om 23:25

Een vliegtuig dat in Oekraine was opgestegen, is tot landen gedwongen in Istanboel. Een passagier dreigde om het toestel op te blazen als het niet naar Sotsji vloog.

Sotsji: Mislukte vliegtuigkaping door Oekraïener eindigt in Istanboel

Het gekaapte Pegasus-vliegtuig wordt op de luchthaven van Istanboel omringd door speciale eenehden van de Turkse politie. © REUTERS

Het gekaapte vliegtuig is een Boeing 737-800 van de Turkse maatschappij Pegasus dat was vertrokken in de Oekraïense stad Charkiv. Het werd door Turkse jachtvliegtuigen geëscorteerd naar de luchthaven Sabiha Gökcen in Istanboel.

Stomdronken

De zogenaamde kaper werd snel overmeesterd en gearresteerd. Het ging om een blijkbaar stomdronken Oekraïner die had geprobeerd de cockpit binnen te dringen en had geroepen: "We vliegen naar Sotsji". Dat meldde het Russische agentschap Interfax onder aanhaling van het Oekraiense ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Turkse media dienden de 109 andere passagiers na de landing urenlang in het vliegtuig te blijven. Onduidelijk is of de vlucht vrijdag nog wordt voortgezet.

Volgens niet bevestigde berichten had de kaper ermee gedreigd een bom tot ontploffing te brengen tenzij het vliegtuig koers zette naar Sotsji, de Zuid-Russische stad waar vrijdag de Olympische Winterspelen zijn begonnen.

Terrorisme

Wat de motieven van de kaper waren, is vooralsnog onbekend. In Oekraïne zijn er al maanden politieke onlusten aan de gang, omdat de regering niet dichter bij de EU wil aansluiten, maar wel opnieuw bij Rusland.

In Sotsji zijn er indrukwekkende veiligheidsmaatregelen van kracht, omdat gevreesd wordt voor terrorisme tijdens de Winterspelen. De Amerikaanse overheid waarschuwde afgelopen week dan weer dat terroristen zouden proberen om bommen aan boord te smokkelen van vliegtuigen naar Rusland, bijvoorbeeld in tubes tandpasta.(Belga/TV)

Onze partners