Sotsji kost meer dan alle vorige Winterspelen samen

12/02/14 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Bron: Knack

De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn de duurste ooit. Daarmee is het prestigeproject van president Vladimir Poetin duurder dan de 21 edities daarvoor samen.

Sotsji kost meer dan alle vorige Winterspelen samen

© Reuters

De Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji, hebben zo'n 40 miljard euro gekost. Daarmee is het prestigeproject van president Vladimir Poetin duurder uitgevallen dan de 21 edities daarvoor samen. Bij elkaar opgeteld kostten die zo'n 35 miljard euro, berekende de Nederlandse sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

90 jaar geleden vonden de eerste Winterspelen plaats in Chamonix in Frankrijk. Geïndexeerd naar de huidige waarde van het geld, kostte die eerste editie ongeveer 3 miljoen euro.

Corruptie

De Spelen van Sotsji waren oorspronkelijk begroot op 7,7 miljard euro, maar volgens de oppositie deed vooral corruptie de kosten zo hoog oplopen.

Het budget was nochtans van secundair belang voor Poetin, stelt Xavier Follebouckt, expert in de Russische politiek bij de UCL. "Poetin wil vooral het beeld van een sterk land, dat alle investeringen waard is, tonen".

Onze partners