Somalische student verwondt 11 in Ohio

29/11/16 om 02:15 - Bijgewerkt om 02:17

Een jonge Somalische student reed met een geleende auto op het trottoir in op een menigte in Columbus, aan de campus van Ohio State, stapte uit en maakte slachtoffers met een slagersmes. De verdachte werd binnen de minuut door een agent doodgeschoten.

Somalische student verwondt 11 in Ohio

Predikant Aaron Layne tijdens een gebedsdienst aan Ohio State © AFP

In de chronologie zitten nog onzekerheden, maar rond 9u52 plaatselijke tijd was een gebouw van Ohio State University in Columbus geëvacueerd wegens een vermeend gaslek. De autoriteiten gaan er niet van uit dat het alarm rond dat lek te maken had met wat zou volgen.

Een 20-jarige (volgens andere bronnen 18-jarige) student Logistiek in Business, Abdul Razak Ali Artan, een vluchteling uit Somalië die in 2014 een verblijfsvergunning voor de VS had gekregen, reed in op mensen die op het trottoir stonden te wachten. Vervolgens stapte hij uit en hakte met een mes in op omstanders.

Een agent, die ter plekke was omwille van de evacuatie rond het gaslek, schoot de verdachte student 'binnen de minuut' dood.

Er zijn 11 slachtoffers naar het ziekenhuis overgebracht, van wie één in kritieke toestand verkeert. Een van hen vertoont een schotwonde in de voet, wat doet vermoeden dat zij of hij door een (eventueel afgeketste) politiekogel werd getroffen.

Volgens de politie is er geen twijfel dat het om een "geplande aanval" ging en niet om een ongeval.

'Soort schrik'

Over een motief voor de actie spreken de autoriteiten zich niet uit maar ze sluiten "terrrorisme" niet uit.

Abdul Razak Ali Artan had zich in augustus van dit jaar, toen hij net van een andere universiteit naar Ohio State verhuisd was, in gesprek met studentenkrant The Lantern geuit over een 'soort schrik' om openlijk moslim te zijn.

"Ik ben nieuw. Dit is mijn eerste dag. Deze universiteit is enorm, en ik weet zelfs niet waar te bidden. Ik wilde buiten bidden, maar ik had schrik met alles wat in de media staat. Ik ben moslim, en dat is niet wat de media aan me toeschrijven. Als mensen naar me kijken - een moslim die bidt - dan weet ik niet wat ze zullen denken en wat zal gebeuren. Maar ik geef hen de schuld niet. De media zijn verantwoordelijk voor wat mensen in hun hoofd hebben."

Aankondiging op Facebook?

Meerdere Amerikaanse media, waarbij ABC en NBC, gewagen van een Facebookpagina, waarin de student minuten voor zijn actie zou geschreven hebben dat hij zijn "kookpunt" naderde. "Amerika! Houd op met tussenkomen in andere landen, met name de Moslim Ummah (gemeenschap, red.). Wij zijn niet zwak. Wij zijn niet zwak, heb dat in gedachten".

Het verband tussen de Facebookpagina en de verdachte is niet bevestigd door onderzoekers, maar de Amerikaanse zenders baseren zich naar eigen zeggen wel op "bronnen binnen het onderzoek" voor hun informatie.

Columbus heeft de op een na grootste gemeenschap van Somaliërs in de VS, na de 'twin cities' Minneapolis/St. Paul.

Onze partners