Somalisch gerecht laat moordenaar Belgische hulpverlener vrij

© Reuters

De vermoedelijke dader van de aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij onder meer een Belgische hulpverlener om het leven kwam, werd vrijgelaten uit de gevangenis. AZG reageert teleurgesteld op het nieuws.

In Somalië hebben corrupte rechters de mogelijke moordenaar van de Belgische hulpverlener Philippe Havet vrijgelaten. Dat maakte het Somalische justitie bekend, bij monde van Aidiid Ilka Hanaf, de voorzitter van de gerechtelijke autoriteiten.

Philippe Havet was aan de slag als coördinator bij Artsen Zonder Grenzen in het Oost-Afrikaanse land, toen hij samen met zijn Indonesische collega Karel Keiluhu om het leven kwam tijdens een schietpartij in de gebouwen van de medische organisatie in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

“We moeten humanitaire werkers helpen”
De familieleden van de dader, die afstamt uit een invloedrijk Somalische clan, hebben verschillende politici en rechters omgekocht om zijn vrijlating te verkrijgen. Zo kon de man vrijkomen zonder officiële rechterlijke beslissing.

De drie rechters die bij de zaak betrokken zijn, zijn geseponeerd. Volgens Aidiid Ilka Hanaf moet de beeldvorming bij de Somaliërs over hulpverleners dringend veranderen. “Humanitaire werkers zijn van ontzettend belang voor ons land. We moeten hen dus helpen.” Bovendien stelt hij zich ernstige vragen bij het imago van het justitieapparaat in het land. “Dit stelt ons rechtssysteem in een slecht daglicht.”

“Diep bedroefd”

“Wij zijn diep bedroefd met dit nieuws en onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van onze medewerkers”, zegt Meinie Nicolai, voorzitter van AZG-België. De ngo heeft de Somalische overheid intussen om meer uitleg gevraagd om de aanslag en de beslissing van de rechters, maar die vraag krijgt voorlopig geen gehoor. “Wij vernamen het nieuws over de aanslag en de vrijlating van de verdacht ook maar uit media”, stelt Nicolai.

De organisatie besloot na de aanslag in 2011 om de werking in Mogadishu op te schorten, maar is wel nog actief in het binnenland van Somalië. “Maar het blijft moeilijk om er te werken. En daar lijdt vooral de Somalische bevolking onder. We vragen de overheid dus om meer respect op te brengen voor hulpverleners.” (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content