Somaliërs protesteren tegen al-Shabaab

30/03/10 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Honderden vrouwen en kinderen demonstreerden tegen de terreurbeweging al-Shabaab die van Somalië een islamitische staat wil maken.

Honderden Somaliërs zijn de straten van de hoofdstad Mogadishu opgegaan in een zeldzame demonstratie tegen de militanten van de islamitische terreurbeweging al-Shabaab, die al grote delen van het Afrikaanse land controleert.

Het is pas de tweede keer dat de inwoners durven te protesteren tegen de terreurgroepering. Vooral vrouwen en kinderen uitten hun woede tegen de militanten met slogans zoals "weg met al-Shabaaab!". Ze hadden ook spandoeken bij zich die opriepen tot vrede en een stabiele regering.

Tientallen soldaten van het regeringsleger hielden toezicht en schoten af en toe in de lucht als teken van sympathie voor het protest. De demonstranten wilden tonen dat ze achter de regering staan, die steun krijgt van de Verenigde Naties.

Heilige oorlog

De protestanten riepen ook op tot een heilige oorlog tegen de beweging want die heeft de afgelopen jaren de graftombes van gematigde Soefi's vernield. Het soefisme is een religieuze beweging die haar oorsprong vindt in de vroege islam. Maar dat geloof is volgens al-Shabaab in strijd met de strikte interpretatie van de islam.

De groepering wil daarom de islamitische wet, de sharia, in heel Somalië invoeren. Om die ambitie waar te maken, krijgt al-Shabaab de steun van buitenlandse strijders uit Pakistan, Jemen en Noord-Afrika. De inwoners van Mogadishu protesteerden ook tegen de aanwezigheid van die strijders in hun land.

Sinds 1991 heeft Somalië geen sterk bestuur meer. Ongeveer de helft van de bevolking van Mogadishu moest hun huizen verlaten door het geweld van al-Shabaab.

Lees meer over:

Onze partners