Somalië: VS ‘doden 150 militanten om grootschalige aanslag te voorkomen’

Keniaanse soldaten tijdens een herdenkingsdienst voor ruim 100 soldaten die in januari door Al Shabaab werden gedood © REUTERS

De VS hebben een trainingskamp van de Somalische terreurgroep Al Shabaab gebombardeerd. Volgens het Pentagon zouden militanten uit dat kamp een grootschalige aanslag uitvoeren tegen Amerikaanse troepen en tegen de Afrikaanse vredesmacht in Somalië.

“Voorlopige verslagen leren ons dat meer dan 150 militanten geëlimineerd werden”, aldus de woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Defensie, Jeff Davis, geciteerd door het persagentschap Reuters.

Ze stonden volgens hem op het punt het trainingskamp te verlaten en een grootschalige aanslag te plegen tegen Amerikaanse troepen en vooral tegen de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in het land.

De bombardementen werden, nog altijd volgens Davis, zaterdag uitgevoerd met zowel drones als met gevechtsvliegtuigen. Het doelwit was een kamp op 200 kilometer van hoofdstad Mogadishu.

Burgers?

Het kamp werd “al verschillende weken” in de gaten gehouden, en er waren “goede aanwijzingen” dat de militanten een actie zouden opzetten.

De operatie was in twee opzichten opmerkelijk. Al Shabaab, gelieerd met Al Qaeda, werkt doorgaans niet met grote kampen. De combinatie van drones en gevechtsvliegtuigen is ongebruikelijk.

Volgens CNN komen uit Somalië berichten over burgerslachtoffers, maar het Pentagon acht het “onwaarschijnlijk” dat er burgers in het kamp waren.

Terreurbeweging Al Shabaab voert aanslagen uit zowel in Somalië als in Kenia, waar in het recent verleden het leger, bussen, en een universiteit werden aangevallen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content