Soldaten omgekomen na eedaflegging nieuwe Jemenitische president

25/02/12 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto voor de toegang van het presidentiële paleis van Moekalla zijn minstens 26 soldaten van de Republikeinse Wacht om het leven gekomen.

De nieuwe Jemenitische president Abdrabbo Mansoer Hadi legde de eed af voor het parlement Hij was de enige kandidaat en werd verkozen met meer dan 99 procent van de stemmen.

Hij vervangt Ali Abdallah Saleh, die onder druk van het straatprotest de macht doorgaf na 33 jaar als staatshoofd van Jemen, in het kader van een akkoord over de politieke overgangsperiode dat uitgewerkt werd door de Golfstaten.

De nieuwe president beloofde een dialoog met alle politieke strekkingen te houden, de veiligheid te herstellen - "want als die er niet is, is economische ontwikkeling onmogelijk" - en "de strijd tegen Al-Qaeda voor te zetten".

Zelfmoordaanslag
Na de eedaflegging kwamen minstens 26 soldaten om door een zelfmoordaanslag nabij het paleis van Moekalla, de hoofdplaats van de provincie Hadramoet. In het paleis zelf was niemand aanwezig.

Het presidentiële paleis van Moekalla wordt bewaakt door leden van de Republikeinse Wacht, een elitekorps van het Jemenitische leger, geleid door Ahmed Ali Abdallah Saleh, de zoon van de uittredende President.

Saleh arriveerde zaterdagochtend in de hoofdstad Sanaa vanuit de Verenigde Staten, waar hij om medische redenen verbleef, zo melden Jemenitische politieke bronnen. Hij trok naar zijn privéresidentie en niet naar het presidentiële paleis, aldus die bronnen.

De verkiezing van Hadi voor een overgangsperiode van twee jaar maakt van Jemen het eerste Arabische land waar een opstand leidde tot een onderhandelde oplossing. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners