'Soldaat die 16 Afghaanse burgers doodde was dronken'

16/03/12 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

De Amerikaanse sergeant die onlangs om nog onbekende redenen 16 Afghaanse burgers om het leven bracht, zou onder invloed van alcohol geweest zijn.

'Soldaat die 16 Afghaanse burgers doodde was dronken'

© Reuters

Een combinatie van stress, alcohol en huwelijksproblemen zou er voor gezorgd hebben dat de Amerikaanse soldaat de pedalen verloor. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van een officiële bron bij het Pentagon.

Het is de eerste maal dat een officiële bron zich uitspreekt over de mentale toestand van de man op de avond van de moorden.


Vierde buitenlandse missie sinds 2001

De sergeant was in Afghanistan niet aan zijn proefstuk toe. Sinds zijn inlijving in het leger in 2001 ging hij reeds drie keer op missie naar Irak. De huidige tour in Afghanistan was zijn vierde. Deze laatste zending zou echter voor problemen tussen hem en zijn vrouw gezorgd hebben.

John Henry Browne, de advocaat van de nog steeds niet bij naam genoemde soldaat doet die bewering af als onzin. Volgens hem was de man gelukkig getrouwd en was er geen sprake van spanningen in het huwelijk. Daarom twijfelt Browne ook aan het verhaal van de alcohol. Over de stress zei hij dat zo goed als elke soldaat op een legerbasis in Afghanistan onder stress te lijden heeft.

Volgens de advocaat wil de Amerikaanse legerleiding het voorval dan ook op een individu schuiven in plaats van de oorlog de schuld te geven. De legerleiding zegt echter dat de beschuldiging rond alcohol afkomstig is van twee soldaten waarmee de sergeant die fatale avond had zitten drinken.


Hersenschudding

Over de fitheid van de man bij zijn vertrek naar Afghanistan worden langs beide kanten vragen gesteld. De sergeant raakte tijdens vorige missies in Irak tweemaal gewond. Hij verloor een deel van zijn voet en liep een hersenschudding op nadat zijn voertuig over kop was gevlogen bij de ontploffing van een bermbom.

Eerder sloten verschillende Amerikaanse legerartsen niet uit dat de daden van de militair het gevolg konden zijn van hersenschade opgelopen bij dat laatste voorval, al wordt daar inmiddels niet meer over gesproken.

Browne liet aan de Amerikaanse nieuwszender CNN weten dat hij zich zorgen maakt over de mentale toestand van zijn cliënt. Volgens de advocaat kwam die bij een recent telefonisch contact namelijk erg verward over.


Koeweit

De soldaat wordt momenteel overgebracht naar 'Fort Leavenworth', een zwaar beveiligde gevangenis op een militaire basis in Kansas. Eerder zat hij vast op een Amerikaanse legerbasis in Koeweit, maar hij werd daar ondergebracht zonder dat de lokale regering op de hoogte werd gesteld. Toen de autoriteiten in Koeweit dat nieuws te horen kregen waren ze volgens de bron in het Pentagon 'woedend'. (PC)

Onze partners