Soedanese president reist ondanks aanhoudingsbevel naar top in Zuid-Afrika

13/06/15 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

De Soedanese president Omar al-Bashir is, ondanks een aanhoudingsbevel van het Interntationaal Strafhof in Den Haag, naar een top in Zuid-Afrika gevlogen. Waarnemers achten de kans dat hij wordt opgepakt klein.

Soedanese president reist ondanks aanhoudingsbevel naar top in Zuid-Afrika

Omar al-Bashir, huidige President van Soedan, werd in 2009 aangeklaagd wegens genocide © Reuters

Ondanks een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag is de Soedanese president Omar al-Bashir naar een top van de Afrikaanse Unie in Zuid-Afrika gevlogen. Het Soedanese nieuwsagentschap Suna zegt dat Bashir in de luchthaven van hoofdstad Khartoem opgemerkt werd en dat hij de delegatie aanvoert tijdens de tweedaagse top in Johannesburg.

Mensenrechtenactivisten en middenveldorganisaties riepen Zuid-Afrika op om de 71-jarige Bashir onmiddellijk op te pakken als hij naar het land zou reizen. Zuid-Afrika is lid van het Internationaal Strafhof. Toch achten waarnemers de kans klein dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten Bashir zouden oppakken.

Misdaden tegen de menselijkheid

'Dat zou een hoge prijs hebben. Niemand wil deze verantwoordelijkheid op zich nemen. Ook is het moeilijk een staatshoofd van een ander land op te pakken', zei een VN-experte, die anoniem wou blijven, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Ook heeft Bashir vermoedelijk voor zijn reis afgetoetst of hij zich zorgen hoefde te maken of niet.

Bashir, die sinds 1989 aan de macht is, wordt sinds 2009 gezocht wegens misdaden in crisisregio Darfoer. Hij zou zich moeten verantwoorden voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide.

De Afrikaanse top gaat zondag van start in Johannesburg. (Belga/AVE)

Onze partners