Sneeuwstorm maakt 13 doden in de VS, recordkou op komst

04/01/14 om 03:17 - Bijgewerkt om 03:19

Een blizzard die de Amerikaanse oostkust getroffen heeft, maakte ten minste 13 doden. Ook de komende dagen is letterlijk noordpoolweer op komst in de VS, met gevoelstemperaturen tot -60.

Sneeuwstorm maakt 13 doden in de VS, recordkou op komst

Een vrouw graaft haar ondergesneeuwde auto uit in Boston. © REUTERS

De storm legde het openbare leven lam in een strook aan de oostkust die zich ruwweg uitstrekte tussen de miljoenensteden Philadelphia en Boston. In die laatste stad viel een halve meter sneeuw. New York en Philadelphia kregen vijftien centimeter te verwerken.

Overal lag het verkeer vrijdag stil. Waar er wel gereden werd, zorgden gladde wegen voor dodelijke ongelukken. Onder de dertien doden was één 71-jarige vrouw die aan de ziekte van Alzheimer leed, verdwaalde toen ze haar huis in landelijk New York verliet en vervolgens doodvroor.

Scholen moesten gesloten worden. Opvangplaatsen voor daklozen zaten bomvol. Duizenden vluchten in het getroffen gebied werden afgelast, wat het luchtverkeer in de hele VS in de war stuurde. Ook het gebouw van de Verenigde Naties in New York sloot zijn deuren

Extreem voorzichtig

Ook de volgende paar dagen wordt aan de Amerikaanse oostkust bitter koud weer verwacht, gevolgd door een nieuwe reeks sneeuwbuien. De winterellende zal er overigens niet alleen aan de oostkust stevig inhakken.

De komende dagen zullen naar schatting 140 miljoen Amerikanen te maken krijgen met temperaturen beneden nul graden Fahrenheit (-18 graden Celsius). In de staten Minnesota en North Dakota daalt het kwik tot -35, met gevoelstemperaturen die vanwege de wind tot haast -60 graden Celsius kunnen zakken.

Veel plaatsen zullen hun koudste dagen sinds twintig jaar meemaken. Tot in het Zuidelijke Nashville (Tennessee) worden temperaturen van bijna -20 verwacht.

Burgers worden dan ook aangemaand om extreem voorzichtig te zijn. Bij zulke temperaturen van tientallen graden onder nul kunnen blootgestelde huid en ledematen al binnen de paar minuten bevriezen.

Bevroren toendra

Niet alles komt echter tot stilstand. In de staat Wisconsin spelen de Green Bay Packers en de San Francisco 49ers zondagavond wat wellicht een van de koudste wedstrijden ooit in het American football zal worden. De gevoelstemperatuur in het legendarische stadion Lambeau Field zal -35 graden bedragen, stellen de weermannen.

Dat is echter geen record. Op 31 december 1967 speelden de Packers en de Dallas Cowboys in datzelfde Lambeau Field een wedstrijd die geschiedenis inging als de 'Ice Bowl'. Op het veld was het toen -26 graden Celsius, met een gevoelstemperatuur van -38. Het stadion hield aan die match de bijnaam 'The Frozen Tundra' over.

Maar ook voor wie niet professioneel aan sport doet, is het opletten geblazen. "Dit is niet het moment om met je tong aan een metalen vlaggenmast te komen", waarschuwde Dan Malloy, de gouverneur van de staat Maryland.

Onze partners