Sneeuwparkeren in Boston leidt tot ruzie en vergelding

Parkeerproblemen in Boston © REUTERS
Rudi Rotthier

De VS kampen niet alleen met recordlage temperaturen, maar ook, plaatselijk, met recordsneeuwval. De oostelijke stad Boston kampt met een bijkomend problemen. Wie mag waar parkeren? En wie mag schade toebrengen aan een foutparkeerder?

De koude komt volgens de weerdiensten uit Siberië. In Chicago zijn de scholen gesloten omdat er bij min 20 of daaromtrent een “reëel gevaar” bestaat voor de leerlingen die naar school pendelen. De scholen blijven wel open voor scholieren die zich thuis niet kunnen verwarmen.

In grote delen van het land gaat het vooralsnog om droge koude, maar in en om Boston zijn er de voorbije weken pakken sneeuw gevallen, en wordt nog meer sneeuw voorspeld.

Dat zorgt, meldt The Daily Mail, die zich baseert op lokale blogs, tweets en kranten, voor een heel specifiek maar daarom niet minder nijpend probleem: parkeren.

Er zijn nogal wat bewoners die zich de pleuris werken om hun auto vanonder de sneeuw te bevrijden, of om de sneeuw voor hun huis te ruimen, maar als ze dan even wegrijden, wordt hun moeizaam vrijgemaakte plaats meteen ingenomen door een onverlaat die geen sneeuwschop in de handen heeft gehad.

Er bestaan daaromtrent officieuze regels, wist Caughtinsouthie, een online magazine voor zuidelijke Boston, te melden. Die regels zouden sinds de jaren 1970 aangehouden worden.

De eerste en voornaamste regel is: wie de sneeuw verwijdert, heeft het recht om de parkeerplaats 48 uur te houden en in afwezigheid te beveiligen met een obstakel, een space saver. Je mag, aldus de regels die Caughtinsouthie opsomt, dat obstakel echter pas plaatsen als de sneeuwstorm voorbij is. Je mag nooit een obstakel plaatsen tenzij je sneeuw weggeschopt hebt. Als je het obstakel van een ander verwijdert, en je eigen auto op de plaats parkeert, geef je degene die het obstakel plaatste het officieuze recht om je auto te beschadigen. Dat wil zeggen, de banden door te snijden of naar believen krassen aan te brengen.

Nog twee tips van Caughtinsouthie: de regel van 48 uur kun je met een grote korrel zout nemen. Zolang er nog andere obstakels staan, laat je de jouwe ook maar staan. En twee: na 48 uur of iets langer ruimt Boston de obstakels weg. In afwachting kun je alle afval en ongewenste voorwerpen op de parkeerplaatsen zetten, ze worden snel geruimd.

De officieuze regels werden de voorbije dagen meerdere keren in de praktijk gebracht. Zo heeft een automobilist die zijn plaats ingepikt zag, de banden van de overtreder met een nagelgeweer aan flarden geschoten.

Het hoeft niet altijd zo destructief te zijn. Een chauffeur van Uber die even voor een taxirit zijn pas geruimde plaats verliet, zag tot zijn ontstelling dat er een auto zijn space saver had genegeerd. Hij werd zo kwaad dat hij de sneeuw terugschepte. Hij had wel de deur vrijgehouden. De eigenares vond haar auto onder een pak sneeuw. Ze had, zei ze naderhand, drie-een-half uur gewerkt om het voertuig uit de sneeuw te bevrijden. Ze was, voegde ze toe, zes maanden geleden uit New York naar Boston verhuisd, en wist niks over de officieuze regels. Overigens: zij had de plaats van de Uber-chauffeur ingenomen nadat de plaats die ze zelf sneeuwvrij had gemaakt door een andere automobilist was ingenomen.

In delen van Boston is nu, volgens The Boston Globe, onder meer op vraag van de horeca, een verbod ingesteld om parkeerplaatsen te markeren en te blokkeren.

Acties tegen banden van bewoners die parkeren zonder te scheppen zouden voortaan als misdrijven beschouwd worden. De bewoners zijn er blijkens tweets nog niet van overtuigd dat de officieuze politiek is afgevoerd. De space savers worden als vanouds uitgezet.

In de loop van vrijdag moeten alle obstakels verwijderd worden omdat het dan 48 uur geleden is dat de recentste sneeuwstorm passeerde. Iets later wordt er nieuwe sneeuw voorspeld…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content