Smokkelaars vervoeren migranten in luxeauto's: 'die worden minder snel gecontroleerd'

13/08/15 om 08:02 - Bijgewerkt om 08:33

De Franse politie heeft een smokkelbende opgerold die al minstens 100 personen van de ene naar de andere kant van het Kanaal heeft gesmokkeld.

Smokkelaars vervoeren migranten in luxeauto's: 'die worden minder snel gecontroleerd'

© Belga

In Frankrijk heeft de politie een bende opgerold die migranten vanuit Calais naar Groot-Brittannië smokkelde. Per transport vroegen ze 7.000 euro. Dat schrijft De Volkskrant.

Al enkele maanden vormden de mensensmokkelaars een doelwit van de grenspolitie. Door de verdachten te schaduwen en hun telefoon af te luisteren, konden ze nu worden ingerekend. Naar verluidt zou de groep minstens 100 personen van de ene naar de andere kant van het Kanaal hebben gesmokkeld.

Calais is een verzamelplaats van vluchtelingen die proberen in vrachtwagens te klimmen om als verstekeling via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. Maar deze smokkelaars werkten expliciet samen met de vrachtenwagenchauffeurs. Zij verborgen de personen in ruil voor grof geld.

Luxeauto's

Voorts heeft de politie in Duinkerken het gemunt op een andere groep, schrijft de Britse krant The Telegraph. Deze zou migranten in 'chique' personenwagens met een Britse nummerplaat het Kanaal overbrengen. 'Vooral Mercedessen, Jaguars en BMW's worden hiervoor gebruikt', klinkt het. Smokkelaars gaan er namelijk vanuit dat deze luxeauto's minder snel gecontroleerd worden. Per overtocht moet de migrant ongeveer 1.500 euro neertellen.

Intussen schuiven de Britse en Franse beleidsmakers de hete aardappel naar elkaar door over wie nu verantwoordelijk is voor dergelijke bendes. 'Dit is geen specifiek Frans of Brits probleem. Maffiapraktijken vind je helaas overal', voegt Philippe Mignonet, de plaatsvervangende burgemeester in Calais toe. Hij roept de verschillende afdelingen op om samen te werken. (AVE)

Onze partners